Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW49

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Hart-APK

Naast het behandelen van hart- en vaatziekten is er de laatste jaren gelukkig steeds meer aandacht voor het voorkomen van deze aandoeningen, waardoor het langzaamaan tot mensen begint door te dringen dat ze zelf veel kunnen doen aan preventie.

06-12-2019 | door Frans van den Houdt

Levensbelang

Het tijdig herkennen van een bijwerking kan soms letterlijk van levensbelang zijn. Dat blijkt soms ook uit meldingen die wij ontvangen. Zo ontvingen we 150 meldingen van angio-oedeem bij gebruik van ACE-remmers leidend tot een ziekenhuisopname. In vier meldingen was sprake van een fatale afloop.

06-12-2019 | door Agnes Kant, Lareb

€ 180 miljoen aan medicatie weggegooid

Nederland gooit jaarlijks bijna € 180 miljoen aan bruikbare geneesmiddelen weg. Dat blijkt uit onderzoek van vierdejaars studenten van de Breda University of Applied Sciences.

26-11-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 49

Welke percentage in 2017 van geneesmiddelverstrekkingen was een doorgeleverde bereiding?

04-12-2019 | door Marga Nijenhuis, GIC

‘Huisarts kan kwetsbaren niet meer doorverwijzen’

Huisartsen kunnen kwetsbare patiënten zoals dementerende ouderen, psychiatrische patiënten, chronisch zieken en jongeren met psychische problemen steeds moeilijker doorverwijzen. Dat blijkt uit een peiling van het huisartsen-actiecomité Het Roer Moet Om onder 8400 huisartsen.

28-11-2019 | door PW

‘Informatie over palliatieve sedatie moet beter’

Palliatieve sedatie wordt steeds vaker toegepast, maar de informatievoorziening voor patiënten en naasten is nog niet op orde. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

28-11-2019 | door PW

Geen ernstige bijwerkingen na Rijksvaccinaties

Over de vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) heeft Bijwerkingencentrum Lareb vorig jaar 1519 meldingen ontvangen van mogelijke bijwerkingen. De griepvaccinaties zorgden voor 491 meldingen. Naar aanleiding van beide vaccinatieprogramma’s zijn geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden.

27-11-2019 | door PW

Kosten weesgeneesmiddelen stijgen met 9% per jaar

De uitgaven aan weesgeneesmiddelen blijven toenemen: van € 195 miljoen in 2013 naar € 259 miljoen ruim vier jaar later. Dat is een stijging van 39% in vijf jaar, met een gemiddelde stijging van 9% per jaar. Het aantal patiënten groeide in die periode in vergelijkbare mate: 38%. Dat blijkt uit cijfers van Zorginstituut Nederland.

27-11-2019 | door PW

Goedkeuring voor combinatie bij atherotrombotische event

De CHMP oordeelde positief over het verlenen van een handelsvergunning voor twee generieke geneesmiddelen.

05-12-2019 | door PW

Vijfmaal groen licht nieuwe geneesmiddelen

De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) raadt goedkeuring aan voor vijf nieuwe geneesmiddelen.

04-12-2019 | door PW

CBG vraagt om monitoring bloedneuzen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt de registratiehouders om de bijwerking bloedneuzen bij amlodipine te monitoren in het volgende periodieke veiligheidsrapport.

04-12-2019 | door PW

€ 25 miljoen minder aan cholesterolverlagers

Per jaar verstrekken openbare apotheken aan ongeveer 2 miljoen mensen een cholesterolverlager. Op basis van cijfers over de eerste tien maanden van dit jaar komen de kosten van deze groep middelen over heel 2019 naar verwachting uit op € 125 miljoen. Dat is € 25 miljoen minder dan in 2018 en € 65 miljoen minder dan in 2017. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

06-12-2019 | door SFK

Weerstand tegen medicatie speelt rol bij resistente hypertensie

Wanneer hoge bloeddruk onvoldoende daalt met drie optimaal gedoseerde middelen, waaronder een diureticum, is het tijd om andere oorzaken uit te sluiten. Denk aan primair hyperaldosteronisme en het niet goed innemen van medicatie, vanwege (angst voor) bijwerkingen. Leg bij de eerste uitgifte daarom niet te veel nadruk op bijwerkingen, zegt vasculair-internist Jaap Deinum.

06-12-2019 | door Cindy Reinders

Deprescribing antihypertensiva blijkt lastig zonder richtlijnen

Deprescribing blijkt in de praktijk vaak lastig omdat zorgverleners gebrek aan bewijs en richtlijnen om medicatie veilig af te bouwen als een belemmering ervaren. Dimokrat Hassan heeft daarom binnen zijn promotieonderzoek een handleiding ontwikkeld om huisartsen te helpen antihypertensiva veilig af te bouwen. “De voorkeur gaat uit naar gedeelde besluitvorming met de patiënt.”

06-12-2019 | door Dimokrat Hassan, Jorie Versmissen, Karin Hek, Liset van Dijk en Patricia van den Bemt

‘Hartpatiënten lopen risico’s door vele medicijnwisselingen’

Harteraad, de vereniging voor mensen met hart- en vaataandoeningen, spant zich tot het uiterste in om de therapietrouw van patiënten te bevorderen. Maar door de vele wisselingen vanwege tekorten, vervuiling en preferentiebeleid raken patiënten in paniek, en sommigen willen zelfs helemaal stoppen met hun medicatie. “Het moet er in de zorg juist om draaien de patiënt zo goed mogelijk te helpen.”

06-12-2019 | door Frans van den Houdt

Model voorspelt bloedingsrisico bij VKA-gebruik in ziekenhuis

Om een INR ≥4,5 te voorspellen bij ziekenhuispatiënten die worden behandeld met VKA’s ontwikkelde Albert Dreijer tijdens zijn promotie­onderzoek een predictiemodel met een c-waarde van 0,71. Het model bestaat uit risico­factoren die gemakkelijk uit het elektronisch patiëntendossier te halen zijn. Dit maakt het mogelijk op basis van dit predictiemodel een klinische beslisregel te ontwikkelen.

06-12-2019 | door Albert Dreijer, Joseph Biedermann, Jeroen Diepstraten, Anouk Lindemans, Marieke Kruip, Patricia van den Bemt en Yvonne Vergouwe

Boete in strijd tegen tekorten

Verhoog de prijzen van generieke medicijnen tot een realistisch niveau en spreek af dat leveranciers een boete krijgen als ze niet tijdig leveren. Peter Groot ziet dat als beter panacee tegen medicijntekorten dan een ijzeren voorraad.

06-12-2019 | door Peter Groot

Wees alert op spierklachten bij gebruikers PCSK9-remmers

Gebruikers van nieuwe cholesterolverlagers, de PCSK9-remmers alirocumab en evolocumab, melden klachten van spierpijn ook als zij niet gelijktijdig een statine gebruiken. Sinds de marktoelating van deze middelen in 2015 zijn hierover 404 meldingen binnengekomen bij Bijwerkingencentrum Lareb. “Het is van belang bij deze patiëntengroep alert te zijn op spierklachten, zodat tijdig actie kan worden ondernomen.”

06-12-2019 | door Gerda Weits en Jette van Lint

Afname van bloeddruk bij nieuw middel esaxerenon

Esaxerenon, als monotherapie of met een ander antihypertensivum, leidt tot een afname van de bloeddruk. Het veiligheidsprofiel lijkt gunstig.

06-12-2019 | door Linda de Graaf

Triple-therapie met glycopyrronium verbetert longfunctie bij astma

Toevoegen van glycopyrronium aan een inhalatiecortico-steroïd (ICS) plus langwerkende beta-2-agonist verbetert de longfunctie bij ongecontroleerd astma en vermindert exacerbaties.

06-12-2019 | door PW

Statine zinvol bij vitale oudere met hart- en vaatziekten

Cholesterolverlagende medicatie bij oudere patiënten is volgens een nieuwe meta-analyse het meest effectief bij vitale 75-plussers met hart- en vaatziekten in de voorgeschiedenis. Overweeg te stoppen bij een levensverwachting van korter dan een jaar of (onoverkomelijke) bijwerkingen.

06-12-2019 | door Anke Lambooij en Marinka van Dalfsen-Slingerland

Steekproef: huisarts te snel met cholesterolverlager 70-plusser

Bij 70-plussers zonder hart- en vaatziekten die in het kader van primaire preventie een cholesterolverlager krijgen, lijkt sprake te zijn van overbehandeling. Dat blijkt uit een steekproef in vijf huisartsenpraktijken in de regio Veldhoven, waarbij gebruik is gemaakt van een nieuwe risicocalculator, die rekening houdt met concurrerende risico’s op niet-cardiovasculaire ziekte of sterfte.

06-12-2019 | door R.J.A.M. Verbunt en T.T. van Sloten

Preventie ook taak apotheker

Het moet maar eens afgelopen zijn met dat negatieve imago van apothekers als ‘doosjesschuivers’, vindt Fauzia Chitanie. Daarom richt zij zich als zorgverlener actief op onder anderen hartpatiënten. Samen met de fysiotherapeut is ze onlangs een wandelgroep gestart.

06-12-2019 | door Frans van den Houdt

Maternale kinkhoestvaccinatie in Rijksvaccinatieprogramma

De kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen is vanaf 16 december 2019 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

06-12-2019 | door KNMP

Leden

Precies heb ik het niet nageteld, maar het moeten er ongeveer honderd zijn geweest. Op honderd ledenbijeenkomsten was ik aanwezig als KNMP-voorzitter. Dat was onder meer op districtsledenbijeenkomsten en regiobijeenkomsten. Maar ook op de KNMP Congressen en internationale congressen.

06-12-2019 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

StiPCO-scholing apotheekteams populair

De ruim twintig apotheekteamscholingen met StiPCO-subsidie vinden gretig aftrek. Reeds 384 apotheekteams hebben kosteloos of tegen een kleine bijdrage nascholing gevolgd. Apotheekteams kunnen zich nog tot 1 september 2020 inschrijven voor een gesubsidieerde scholing.

06-12-2019 | door KNMP

Geneesmiddelentekorten: nu actueel, maar al eeuwenoud

Geneesmiddelentekorten – nu zo actueel in vrijwel elke apotheek – zijn van alle tijden. Door monopolies kampte Nederland honderden jaren geleden al met het probleem, blijkt uit de presentatie van prof. dr. Toine Pieters tijdens de Farmaceutisch Historische Dag, waarin hij de beschikbaarheidsproblemen van het antimalariamiddel kinine als voorbeeld geeft.

06-12-2019 | door KNMP
Back to top