Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Levensbelang

Volgens artsen was het een kwestie van minuten.

PW49 - 06-12-2019 | door Agnes Kant, Lareb
Het tijdig herkennen van een bijwerking kan soms letterlijk van levensbelang zijn. Dat blijkt soms ook uit meldingen die wij ontvangen. Zo ontvingen we 150 meldingen van angio-oedeem bij gebruik van ACE-remmers leidend tot een ziekenhuisopname. In vier meldingen was sprake van een fatale afloop.
Levensbelang

Het is bekend dat ACE-remmers oedeem van het gezicht en het strottenhoofd kunnen veroorzaken. De klachten kunnen ook pas na jaren van gebruik ontstaan, spontaan verdwijnen, daarna in ergere vorm terugkomen. En dus ernstige gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk deze klachten te herkennen, ook indien deze in eerste instantie mild zijn.

Het direct staken van de ACE-remmer en het niet herstarten daarvan is het advies. Ook bij milde klachten die spontaan verdwijnen. Uit de meldingen blijkt dat dit niet altijd gebeurt, met soms dus fatale gevolgen.

Het delen van dit soort ervaringen uit de praktijk door ze te melden is heel belangrijk. Evenals het weer delen van de kennis die dit oplevert. Dat bleek uit deze mail die we kregen:

“Ik had in Duitsland gelukkig internetbereik op mijn GSM en typte ‘bloeddrukmedicijnen + opgezwollen tong’ in. De eerste hit die ik kreeg, was jullie pagina getiteld: ACE-remmers: dikke tong of lip voorbode voor angio/larynxoedeem met ernstige gevolgen. Hierdoor wist ik dat het ernstig was en kon ik op tijd het ziekenhuis bereiken. Anders had ik het misschien nog even aangekeken. Volgens de artsen was het een kwestie van minuten en dan was intubatie niet meer gelukt. Dank Lareb!”

Document acties

gearchiveerd onder: angio-oedeem, bijwerkingen
Back to top