Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Preventie ook taak apotheker

Fauzia Chitanie informeert patiënten over medicatie en leefstijl.

PW49 - 06-12-2019 | door Frans van den Houdt
Het moet maar eens afgelopen zijn met dat negatieve imago van apothekers als ‘doosjesschuivers’, vindt Fauzia Chitanie. Daarom richt zij zich als zorgverlener actief op onder anderen hartpatiënten. Samen met de fysiotherapeut is ze onlangs een wandelgroep gestart.
Preventie ook taak apotheker

Fauzia Chitanie wil patiënten niet alleen informeren over werking en bijwerkingen van hun cardiovasculaire medicatie, maar ze ook wijzen op preventieve maatregelen. “Als zorgverleners hebben wij ook de taak mensen ervan te overtuigen dat ze door een gezonde leefstijl hart- en vaatziekten of een tweede infarct kunnen voorkomen. Dat een halfuurtje bewegen per dag al veel winst kan opleveren. De meesten zijn zich daar totaal niet van bewust”, zegt Chitanie van Apotheek den Bonsen Hoek in Hellevoetsluis.

Dat laatste bleek onlangs opnieuw op de jaarlijkse patiëntendag die in het teken stond van hart- en vaatziekten. Naast drie lokale apotheken (den Bonsen Hoek, De Struytse Hoeck en Helius MC) en hun Zorg Inn-locatie (waar geen uitgiftes plaatsvinden), waren hier een diëtist, fysiotherapeut, internist en vertegenwoordigers van verenigingen als de Hartstichting en het Reumafonds aanwezig.

“Patiënten zitten met veel vragen over bijvoorbeeld statines. Ze denken dat het een kuur is, willen weten wat ze precies doen en waarom ze die eigenlijk moeten nemen.” En soms houden ze er plots mee op en gaan ze over op rode gistrijst. “Ze denken dat dat een goed en gezonder alternatief is. Als ik dan uitleg dat ook daar een statine inzit – de natuurlijke variant, die ook voor spierpijn kan zorgen – zijn ze erg verbaasd.”

Wandelgroep

Chitanie stoort zich er enorm aan dat de term ‘doosjesschuiver’ nog steeds wordt gebezigd, en neemt daarom iedere gelegenheid te baat om te laten zien dat een apotheker veel meer in z’n mars heeft en volwaardig onderdeel is van de zorgketen. “Patiënten hebben behoefte aan informatie over hun medicijngebruik en wij hebben al die informatie in huis. Dus leg ik graag aan hart­patiënten uit waarom het zo belangrijk is dat zij hun medicatie goed en trouw innemen, wat de werking en bijwerkingen van statines zijn en hoe belangrijk preventie is.”

En voor specifieke leefstijlvragen verwijst ze mensen door naar zorgverleners met wie nauw wordt samenwerkt, zoals een diëtist en fysiotherapeut. Met die laatste is Chitanie onlangs een wandelgroep gestart. “Ook wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor de stijgende zorgkosten. Door te promoten dat je ziekten kunt voorkomen door gezond te leven, dragen wij ons steentje bij.” 

Document acties

gearchiveerd onder: leefstijl, Fauzia Chitanie, Preventie
Back to top