Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW31/32

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

De wereld uit

Een internationaal consortium voert de strijd op om tuberculose wereldwijd uit te roeien, luidt de ronkende tekst van een recent persbericht. Fantastisch nieuws, want een ziekte uitroeien die jaarlijks meer dan anderhalf miljoen dodelijke slachtoffers maakt zou een ongekende prestatie zijn.

02-08-2019 | door Frans van den Houdt

Zomerdrukte

“Zou jij deze hertentamens nog even willen nakijken voor je vakantie?” Oeps, dat had ik niet meer helemaal scherp op mijn netvlies staan… Ook zijn er gesprekken met studenten die ‘op de wip zitten’ voor het volgende studiejaar en moet de begroting voor die ene commissie nog af. Collega’s zijn met vakantie en o ja, wanneer gaan we die afwijkingen van de ISO-audit nou oplossen? Want ik zou het bijna vergeten, we zijn begin juli door de Raad van Accreditaties bezocht! Al met al is het een drukke en enerverende periode binnen ons apotheek-lab.

02-08-2019 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker

Brocacef neemt apotheekketen Thio Pharma over

Brocacef Groep neemt 20 van de 21 eigendomsapotheken over van de keten Thio Pharma Apotheken. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de overname goedgekeurd, meldt Brocacef.

23-07-2019 | door PW

Herexamen 2019 PW 31/32

Welke uitspraak over behandeling is juist?

01-08-2019 | door Reinier van Hest, Amsterdam UMC

Canada wil meestrijden tegen dure medicijnen

Canada wil samen met Nederland optrekken bij het aanpakken van de problemen rond dure geneesmiddelen en een eerlijke prijs realiseren. Dat meldt minister Bruno Bruins van Medische Zorg, nadat hij hierover in Ottawa heeft gesproken met zijn Canadese collega Simon Kennedy.

18-07-2019 | door PW

Kosten hulpmiddelen en huisartsenzorg stijgen

De uitgaven aan het basispakket stijgen in 2019 naar verwachting met 2,1 miljard euro (4,6%) naar 46,4 miljard in vergelijking met 2018. Zorgverzekeraars voorspellen met name bij hulpmiddelen en huisartsenzorg een toename van de kosten. Dit blijkt uit de Zorgcijfers Monitor van Zorginstituut Nederland.

16-07-2019 | door PW

Verscherpte maatregelen methotrexaat

De Pharmacovigilance Risk Assess­ment Committee (PRAC) beveelt nieuwe, verscherpte maatregelen aan om doseringsfouten met metho­trexaat te voorkomen. Sommige patiënten hebben het geneesmiddel dagelijks in plaats van wekelijks gebruikt, waardoor ernstige gevolgen optraden, inclusief enkele sterfgevallen. Dit kwam zowel door fouten bij het voorschrijven of de uitgifte van methotrexaat als door verwarring rondom het doseringsschema.

31-07-2019 | door PW

Herbeoordeling middelen met cyproteron

Geneesmiddelen die het synthetische progestageen cyproteron bevatten worden opnieuw beoordeeld. Dit heeft de veiligheidscommissie van het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA), de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC), aangekondigd. In een recente Franse studie zijn aanwijzingen gevonden dat het risico op het ontstaan van een meningeoom – hoewel erg laag – mogelijk verhoogd is bij patiënten die langdurig hoge doses (25 tot 100 mg per dag) cyproteron nemen.

30-07-2019 | door PW

80% recepten in apotheek komt uit pen van huisarts

Vier op de vijf recepten op basis waarvan openbare apotheken in 2018 een receptplichtig geneesmiddel uit het basispakket verstrekten, waren afkomstig van een huisarts. Het specialisme Interne Geneeskunde voert de lijst aan van specialismes met de meeste geneesmiddelenverstrekkingen in de openbare apotheek. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

02-08-2019 | door SFK

Geavanceerde therapieën van laboratoriumtafel naar kliniek

Twee academische disciplines die elkaar versterken: de biomedicus en de ziekenhuisapotheker. Bij de productie van geavanceerde geneesmiddeltherapieën voor klinische toepassing, bedacht aan de labtafel in het LUMC, komen de disciplines van Pauline Meij en Anton Terwisscha van Scheltinga optimaal tot hun recht. “Het translationele aspect zorgt voor een unieke combinatie.”

02-08-2019 | door Maarke Roelofs

Platform maakt eind aan chaos op markt grondstoffen

Apothekers wereldwijd eenvoudig toegang bieden tot kwalitatief hoogstaande farmaceutische grondstoffen. Met dat doel richtten enkele enthousiaste, jonge specialisten uit de farmaceutische wereld drie jaar geleden onlineplatform Pharmaoffer.com op. Een marktplaats voor kopers en verkopers. “Wij faciliteren en proberen alle risico’s zoveel mogelijk af te dekken.”

02-08-2019 | door Frans van den Houdt

Risico’s nitrofurantoïne en trimethoprim afwegen

In de apotheek wordt geconstateerd dat er vanwege het eGFR van de patiënt een contra-indicatie is voor nitrofurantoïne. Trimethoprim is een mogelijk alternatief, maar is dit ook een betere optie voor deze patiënt?

02-08-2019 | door Marieke van Donselaar en Harm Geers

Genotypering patiënten met clopidogrel samen bespreken

Veel gebruikers van de combinatie van acetylsalicylzuur en dipyridamol zijn begin dit jaar overgezet naar clopidogrel. Dit leidde tot veel vragen over de noodzaak om deze patiënten te genotyperen voor de start van hun behandeling. Het is raadzaam hierover afspraken te maken met andere zorgverleners op basis van het advies van de Werkgroep Farmacogenetica van de KNMP.

02-08-2019 | door Mandy van Rhenen en Vera Deneer

Canagliflozine: minder nierfalen en cardiovasculaire sterfte

Verschillende media berichtten half april dat SGLT-2-remmers de afbraak van de nierfunctie van patiënten met diabetes mellitus type 2 (DM2) vertragen. IVM checkte deze bewering en concludeert: deels waar. Alleen voor canagliflozine is een gunstig effect aangetoond op een gecombineerd renaal/cardiovasculair hard eindpunt bij patiënten met DM2 en albuminurie.

02-08-2019 | door M. Dankers, M. Stroo, A. Lambooij

Gebruik antitromboticum na hersenbloeding veilig

Het gebruik van een antitromboticum na een intracerebrale bloeding voor de preventie van occlusieve vasculaire aandoeningen leidt mogelijk alleen tot een zeer kleine toename van de kans op een nieuwe hersenbloeding.

01-08-2019 | door PW

PrEP vermindert kans op hiv-infectie

PrEP vermindert de kans op het verwerven van een hiv-infectie bij risicogroepen in vergelijking met placebo of geen PrEP. De effectiviteit was kleiner bij een suboptimale therapietrouw.

02-08-2019 | door Linda de Graaf

Oog voor kind met eczeem

Praat niet alleen over het middel maar ook over de aandoening zelf, concludeert Judith Weiland, die met haar team twaalf keer in gesprek ging met ouders van kinderen met constitutioneel eczeem. “En geef vooral concrete smeeradviezen.”

02-08-2019 | door Cindy Reinders

Hete zomer

Het lijkt een hete zomer te worden voor apothekers. De jeuk veroorzaakt door de eikenprocessierups wordt langzamerhand steeds minder, omdat de rupsen nu verpoppen. Echter, de brandharen van de rups blijven achter en kunnen jaren klachten blijven geven.

02-08-2019 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Bewaartermijn van medisch dossier naar twintig jaar

Het medisch dossier dient gedurende twintig jaar, gerekend vanaf het tijdstip waarop de laatste wijziging in het dossier heeft plaatsgevonden, bewaard te worden. Dat staat in het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Deze wetswijziging is als hamerstuk door de Eerste Kamer aangenomen.

02-08-2019 | door KNMP

Sectie WSO zoekt nieuw bestuurslid

De Wetenschappelijke sectie Openbaar Apothekers (WSO) zoekt per oktober 2019 een nieuw bestuurslid. Door het vertrek van een van de bestuursleden is een vacature ontstaan. Kandidaten die voldoen aan de minimumeisen en profielschets kunnen uiterlijk 1 september reageren.

02-08-2019 | door KNMP

‘Zo veel mogelijk reizigers bereiken met hulp reisbureau’

De campagne Goed voorbereid op reis brengt de expertise van de apotheker breed over het voetlicht. Dat gebeurt met een online campagne, radiospots, posters en folders. Apotheker Irma Dogterom Verburg en haar team onder­strepen het belang van een goede profilering van de beroepsgroep en proberen via het lokale reisbureau zo veel mogelijk reizigers te bereiken.

02-08-2019 | door Ilse Oranje

Praktische leidraad voor gebruik van dermatocorticosteroïden

De Leidraad Dermatocorticosteroïden van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) is na bijna twintig jaar herzien. Deze bevat aanbevelingen die ook voor de apotheekpraktijk van belang zijn, waaronder vingertopeenheden en een gewijzigde indeling op kruisovergevoeligheid.

02-08-2019 | door Jeltje Luinenburg
Back to top