Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW07

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Kankercode

Onlangs werd het onafhankelijke virtuele Oncode Institute geopend, waar 560 academische onderzoekers de code van kanker proberen te kraken. Doel is om fundamentele inzichten over kanker, vooral op moleculair niveau, zo efficiënt mogelijk te vertalen naar betere en meer betaalbare zorg. Dat hoopt men te bereiken door excellent onderzoek en intensieve samenwerking, waardoor behandelmethoden sneller beschikbaar komen voor patiënten. Hiervoor wordt de komende vijf jaar € 120 miljoen extra geïnvesteerd.

16-02-2018 | door Frans van den Houdt

VIPP-doelstellingen

Zo. Onze ziekenhuizen zijn over op HIX. Het grote project van 2017 is afgerond.

16-02-2018 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Aflevertermijn langer dan elders in Europa

De aflevertermijn voor geneesmiddelen is in de meeste Europese landen korter dan de in Nederland gangbare negentig dagen, blijkt uit een inventarisatie van BENU Apotheken. Door de aflevertermijnen te verlengen tot zes of zelfs twaalf maanden, zoals ter discussie staat, zondert Nederland zich volgens BENU totaal af van naburige landen.

15-02-2018 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2018 PW07

Welke uitspraak over medicatiebewaking is juist?

15-02-2018 | door Froukje Harkes-Idzinga, GIC

IGJ: verkoop medicatie Albert Heijn is toegestaan

Albert Heijn mag diclofenac en naproxen verkopen omdat het bedrijf voldoet aan de wettelijke eisen, stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) horen deze UAD-geneesmiddelen niet thuis in de schappen van een supermarkt.

07-02-2018 | door PW

Minister: Inspectie mag recept van apotheker altijd inzien

Ambtenaren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) moeten toegang krijgen tot alle recepten van apothekers. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een wetsvoorstel. Onder verwijzing naar het beroepsgeheim inzage in een recept weigeren is dan niet meer mogelijk.

06-02-2018 | door PW

Generiek methylfenidaat net zo werkzaam, vindt CBG

Meldingen over verminderde werkzaamheid van methylfenidaat met verlengde afgifte kunnen niet verklaard worden door een verschil tussen Concerta en de generieken van Sandoz en Mylan. Dat blijkt uit onderzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

02-02-2018 | door PW

Vergoeding magistraal dexamfetaminesulfaat

De magistrale bereiding van 2,5 mg dexamfetaminesulfaat wordt per 1 maart 2018 vergoed.

02-02-2018 | door PW

ZIN vindt Spinraza extreem (te) duur

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert om nusinersen (Spinraza) niet op te nemen in het basispakket, tenzij de prijs met minstens 85% daalt. Behalve prijsonderhandelingen beveelt het ZIN ook een pay for performance-regeling aan vanwege onzekerheid over de effectiviteit op lange termijn.

09-02-2018 | door PW

Piek in laxansgebruik door landelijke darmonderzoek

De overheid startte in 2014 met het bevolkingsonderzoek darmkanker. Inwoners die positief testen op een thuisonderzoek worden uitgenodigd voor een vervolgonderzoek bestaande uit een coloscopie. Daarvoor moet de darm schoon en leeg zijn. Het laxansgebruik piekt onder de groep mensen die daarvoor voor het eerst worden opgeroepen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

16-02-2018 | door SFK

Hyperthermische chemospoeling geeft patiënt langere overleving

De silent killer eierstokkanker wordt vaak pas laat ontdekt door vage klachten en recidiveert in veel gevallen. Een operatie gevolgd door chemo-therapie is de behandeling van eerste keus. Medisch oncoloog dr. Nelleke Ottevanger: “Veel patiënten beginnen als platinasensitief, maar hoe vaker de kanker terugkeert, hoe meer platinaresistent iemand wordt.”

16-02-2018 | door Maarke Roelofs

Genoomprofilering bij borstkanker nuttig

Genoomprofilering met commerciële genoomexpressietests is in staat de kosteneffectiviteit van chemotherapie bij borstkanker te vergroten, vooral door kansloze therapie te vermijden.

16-02-2018 | door Arjan Polderman

Effect letrozol vlakt af

Tweeënhalf of vijf jaar adjuvant letrozol, aansluitend op vijf jaar endocriene therapie, maakt geen wezenlijk verschil.

15-02-2018 | door PW

Vaker psychofarmaca na kanker

Kinderen en jongvolwassenen die kanker hebben overleefd, krijgen vaker anxiolytica en hypnotica voorgeschreven.

15-02-2018 | door PW

Review verpleeghuis effectief

Multidisciplinary Multistep Medication Review (3MR) kan helpen overbodig geneesmiddelengebruik bij kwetsbare verpleeghuisbewoners terug te dringen.

14-02-2018 | door PW

'Dit is mijn kanker, mijn leven, mijn gevecht'

Ze veranderde van ‘gelaten’ patiënt die Netflixend de dag doorkwam in een vechter voor haar beste overlevingskans. Haar ovariumcarcinoom stortte Linda Snoep in een “bijzonder zware” periode, die haar leven voorgoed veranderde. “Het onbezorgde is weg. Ik leef met de dood dichtbij; het is niet anders.”

16-02-2018 | door Annemiek Veelenturf

Immunotherapie veelbelovend bij behandeling mesothelioom

Het gebruik van een nieuwere studieopzet kan leiden tot betere resultaten bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen kanker. Ook kunnen biomarkers zoals BRAF helpen bij patiëntselectie, blijken antilichamen tegen geneesmiddelen zeer relevant en heeft pembrolizumab veelbelovende effecten in mesothelioom, aldus promovenda Emilie van Brummelen.

16-02-2018 | door Emilie M.J. van Brummelen

Kankertherapie stuk goedkoper met de komst van biosimilars

Van drie veel gebruikte oncolytica – rituximab, trastuzumab en bevacizumab – zijn of komen binnenkort de eerste biosimilars beschikbaar. Hiermee kan een enorme besparing worden gerealiseerd. “Uitleg aan oncologen over het ontwikkelmodel van biosimilars is daarvoor van belang”, stelt internist Anton Franken. “Zo is niet voor elke indicatie klinisch onderzoek nodig.”

16-02-2018 | door Cindy Reinders

Farmacogenetica mogelijk zinvol bij gebruik sunitinib

Uit een groot multicentrumonderzoek blijkt dat kleine variaties in het DNA voorspellend kunnen zijn voor de behandeluitkomst van sunitinib, het eerstekeuzemiddel bij patiënten met gemetastaseerd niercelcarcinoom. Momenteel krijgen sommige patiënten ernstige bijwerkingen, terwijl bij anderen helemaal geen effect van de behandeling wordt gezien.

16-02-2018 | door Meta Diekstra, Henk-Jan Guchelaar, Hans Gelderblom en Jesse Swen

Tumorinfiltrerende lymfocyten succesvol tegen melanoom

Melanoom is een tumortype met een hoge infiltratie van tumorreactieve T-cellen die gebruikt kunnen worden als behandeling. Neo-antigenen blijken een belangrijke target voor deze tumorinfiltrerende lymfocyten (TIL). Momenteel loopt een multicentrische fase III-studie naar de progressievrije overleving na TIL-therapie.

16-02-2018 | door Joost H. van den Berg, Bastiaan Nuijen, Jos. H. Beijnen en John B.A.G. Haanen

Minder medicatie, minder last

Wat begon als methode ter verbetering van levenskwaliteit, liep uit op een heus onderzoek.

16-02-2018 | door Maarke Roelofs

Minister Bruins: ‘Expertise apotheker is keihard nodig’

“De apotheker wordt steeds belangrijker.” Dit stelde Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, in het theater Diligentia tijdens het afscheidssymposium van algemeen directeur Léon Tinke van de KNMP op 31 januari.

16-02-2018 | door KNMP

Goede zorg bij geïndividualiseerde distributievormen

De meeste apothekers maken afspraken met zorginstellingen over de werkwijze rond Geïndividualiseerde Distributievormen (GDV). Toch voeren vrijwel alle apotheken tussentijds handmatige wijzigingen door. Dit blijkt uit een enquête naar de invoering van de richtlijn.

16-02-2018 | door Linda de Graaf
Back to top