Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

VIPP-doelstellingen

PW07 - 16-02-2018 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker
Zo. Onze ziekenhuizen zijn over op HIX. Het grote project van 2017 is afgerond.
VIPP-doelstellingen

Op naar het volgende overkoepelende project, de VIPP-doelstellingen. Deze hebben als doel gegevensuitwisseling voor patiënten te bevorderen.

Om dit procesmatig voor elkaar te krijgen, worden namens de overheid subsidies aan alle deelnemende ziekenhuizen toegekend. Een mooie kans om nu eindelijk de medicatieoverdracht overal goed te kunnen regelen en het medicatieoverzicht voor de patiënt inzichtelijk te maken.

Een blik op de website van Chipsoft stemt hoopvol. Mooi, zij geven aan dat “alle VIPP-doelstellingen te realiseren zijn met de reeds beschikbare software van Chipsoft” en dat “ziekenhuizen met Chipsoft zeker voldoen aan de gestelde eisen”.

Goed nieuws. Maar wat schetst onze verbazing? Om de VIPP-doelstellingen daadwerkelijk met HIX te kunnen realiseren, is voor elk ziekenhuis een offerte uitgebracht waarmee een substantieel deel van de subsidie al is uitgegeven voordat deze binnen is.

Pardon? Wat is er gebeurd met de claim dat de VIPP-doelstellingen zeker te halen zijn? Waar is de professionele verantwoordelijkheid van dit miljoenenbedrijf om verantwoorde zorg en goede overdracht te faciliteren? Waar is de innovatie die je zou verwachten in een goed EPD?

Door het opslokken van zoveel subsidiegeld, bestaat de kans dat de doelen niet gehaald kunnen worden. Dat lijkt me niet de bedoeling van de overheid. Fijn, zo’n afhankelijkheid van een commerciële partij in de zorg. Daar is de patiënt echt mee geholpen.

Document acties

Back to top