Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW06

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Organon

“Het mirakel van Oss”, noemen Johan Heilbron en Jack Burgers het bedrijf in hun boek ‘De Zaak Organon’. Het was in hun ogen namelijk een hele prestatie om in een “betrekkelijk arme, lange tijd door criminaliteit geplaagde Brabantse plaats, zonder universiteit en chemische industrie”, vanuit een slachterij een wereldwijd succesvol farmaceutisch bedrijf op te bouwen.

09-02-2018 | door Frans van den Houdt

Bruins investeert in Goed Gebruik Geneesmiddelen

Met het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen heeft ZonMw in vijf jaar tijd een goede structuur neergezet voor onderzoek naar effectiever, veiliger en doelmatiger geneesmiddelgebruik. Dat concludeert minister Bruno Bruins van Medische Zorg (VWS), die wil blijven investeren in dit programma.

01-02-2018 | door PW

Oerwoud

“Dames en heren, welkom in het hedendaagse oerwoud!"

09-02-2018 | door Sjors Bloem, apotheker

Aukje Mantel-Teeuwisse benoemd tot hoogleraar

Apotheker Aukje Mantel-Teeuwisse, directeur van de School of Pharmacy van de Universiteit Utrecht, is benoemd tot hoogleraar Farmacie en internationaal gezondheidsbeleid.

01-02-2018 | door PW

Herexamen 2018pw06

Welke uitspraak over biosimilars is juist?

07-02-2018 | door Marloes Dankers, IVM

CBS: 30% zorginstellingen is verliesgevend

Bijna een op de drie zorginstellingen in de grootste zorgsectoren was verliesgevend in 2016. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02-02-2018 | door PW

Nieuwe regels gunstbetoon medische hulpmiddelen

Om ongewenste beïnvloeding te voorkomen bij de inkoop of toepassing van medische hulpmiddelen zijn sinds begin dit jaar nieuwe regels voor gunstbetoon van kracht. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

29-01-2018 | door PW

EMA vestigt zich tijdelijk in SPARK-gebouw

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) zal zich vanaf 1 januari 2019 eerst tijdelijk in het SPARK-gebouw in Amsterdam Sloterdijk vestigen. Het is de bedoeling dat het nieuw te bouwen, permanente kantoor aan de Zuidas in november van dat jaar kan worden opgeleverd. “De best denkbare oplossing, gezien de zeer strakke deadlines”, aldus Bruno Bruins, minister van VWS.

29-01-2018 | door PW

Add-on-status voor lenvatinib

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft bij beschikking van 21 november 2017 aan lenvatinib (Kisplyx) de add-on-status toegekend.

31-01-2018 | door PW

Zeven positieve adviezen, januari 2018

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over zeven handelsvergunningen.

31-01-2018 | door PW

Twee uitbreidingen indicaties, januari 2018

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over twee uitbreidingen van indicaties.

31-01-2018 | door PW

Herbeoordelingen geneesmiddelen, januari 2018

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) bevestigt zijn positieve advies uit februari 2017 over natriumzirkooncyclosilicaat (Lokelma) ter behandeling van hyperkaliëmie.

31-01-2018 | door PW

Gebruikers betaalden in 2017 minder zelf voor medicijnen

Openbare apotheken verstrekten in 2017 voor € 174 miljoen aan receptplichtige geneesmiddelen die niet voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking kwamen. Dat is € 16 miljoen minder dan in 2016. Voor geneesmiddelen met een inkoopprijs boven de GVS-limiet moesten de gebruikers vorig jaar ongeveer hetzelfde bedrag als in 2016 aan eigen bijdragen ophoesten, namelijk € 39 miljoen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

09-02-2018 | door SFK

Overstappen op een nieuw AIS: apothekers over hun ervaringen

Voor de openbare apotheek zijn vorig jaar twee nieuwe apotheek-informatiesystemen (AIS) gelanceerd door softwareleveranciers ChipSoft en Promedico. Apothekers Imma Boiten en Kees Steenbeek waagden beiden de sprong en stapten over op deze compleet nieuwe systemen. “Wennen aan een AIS en tegelijk switchen naar papierloos werken is behoorlijk ingrijpend.”

09-02-2018 | door PW

Met RALPH betere begeleiding bij gebruik geneesmiddelen

De RALPH-gesprekshandleiding (Recognizing and Addressing Limited Pharmaceutical Literacy), ontwikkeld door NIVEL en UPPER, ondersteunt het apotheekteam bij het tijdig herkennen van patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Deze patiënten hebben moeite met het begrijpen, vinden en toepassen van informatie over gezondheid en medicijnen en lopen hierdoor risico’s.

09-02-2018 | door Marcia Vervloet, Daphne Philbert, Liset van Dijk en Ellen Koster

Genieten van de plaatjes

Blij verrast was Annemieke Horikx, apotheker bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP, toen ze tientallen schitterend vormgegeven reclameafbeeldingen van geneesmiddelen vond.

09-02-2018 | door Annemiek Veelenturf

Internetconsultatie beschikbaar voor wijziging Wet BIG-II

Het ministerie van VWS stelt een internetconsultatie beschikbaar voor een wets­voorstel tot wijziging van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheids­zorg (Wet BIG-II). De reactietermijn van de internetconsultatie eindigt op 18 februari 2018.

09-02-2018 | door KNMP

Wel of niet genotyperen? Nieuwe KNMP-adviezen bieden uitkomst

De farmacogeneticawerkgroep van de KNMP maakt sinds kort adviezen over de noodzaak om te genotyperen wanneer de patiënt start met een nieuw geneesmiddel. De werkgroep gaf tot nu toe alleen medicatieadviezen voor patiënten met een afwijkend genotype.

09-02-2018 | door KNMP

Beeldschat uit KNMP-archief

Vanaf deze week op weg naar alle leden: het jubileumboek Geneesmiddel in beeld. Een stuk KNMP-geschiedenis dat voorheen verborgen was, maar nu toch in de openbaarheid komt.

09-02-2018 | door Karen Bos
Back to top