Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Genieten van de plaatjes

Annemieke Horikx nam initiatief voor tweede leven van geneesmiddelfolders

PW06 - 09-02-2018 | door Annemiek Veelenturf
Blij verrast was Annemieke Horikx, apotheker bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP, toen ze tientallen schitterend vormgegeven reclameafbeeldingen van geneesmiddelen vond.
Genieten van de plaatjes

De kleuren, het grafisch beeld … Ze vormen in uitstraling een afspiegeling van hun tijd.

Eén van haar favorieten is een reclameposter uit 1964 van Rontyl, een thiazidediureticum. “Heel beschaafd”, typeert Annemieke Horikx het ontwerp, dat met driehoeken en ronde vormen een abstract weergegeven vrouw toont die zich als een fontein ‘ontwatert’.

De Deense firma Leo Pharma slaagde er zo in om – to the point en onverbloemd – de werking van haar vochtafdrijvend middel grafisch weer te geven. De stijl doet Horikx denken aan die van Dick Bruna, al ziet ze er ook wat in van het fauvisme van de Franse schilder Matisse.

Jubileumboek

De Rontyl-afbeelding is een van tientallen die Horikx in mappen aantrof toen ze spullen inpakte voor een interne verhuizing van het GIC. “Wow, wat zijn die mooi”, was haar eerste reactie, en ze nam zich voor de geneesmiddel-advertenties een tweede leven te geven. Dat is gelukt: de prenten komen in het imposante jubileumboek Geneesmiddel in beeld dat de KNMP ter ere van haar 175ste verjaardag uitgeeft.

Het boek laat de grafische ontwikkeling zien van pakweg 1900 tot 1990, te beginnen met realistische plaatjes van ‘geheimproducten’, waarvan niemand precies wist wat erin zat. Een arts kreeg in 1950 gemiddeld elf kilo aan dergelijk reclamedrukwerk op zijn bureau, en dat groeide in 1969 tot 37 kilo. “Allemaal gemaakt om artsen en apothekers te verleiden de middelen voor te schrijven en te verkopen.”

Ook geven de folders belangrijke ontwikkelingen in de farmacie weer. “Je ziet de opkomst van insuline en de invloed van de Softenon-affaire, die zorgde voor veel strengere controle”, zegt Horikx. Ook zijn er verhalen bij: zo dook haar KNMP-collega Karen Bos in de geschiedenis van het GIC en het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA). Een stroomdiagram toont de ontstaansgeschiedenis van de huidige farmaceutische industrie.

Paplepel

Via de beroepen van haar ouders kreeg Horikx biologie en scheikunde met de paplepel ingegoten. Zelf koos ze voor een mix daarvan: de farmacie; eerst als openbaar apotheker, momenteel als apotheker bij het GIC. Het trekt haar om “via vragen en adviezen de apotheker en de patiënt verder te helpen.”

Wat haar betreft hoeven de lezers van Geneesmiddel in beeld – alle KNMP-leden krijgen een exemplaar – niets te leren van het boek. “Gewoon genieten van de plaatjes”, tipt ze. “En van de verhalen.”

Document acties

Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top