Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 45, jaar 2012

9 november 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Likken

Bij dit PW

09-11-2012 | door Léon Tinke

Trendwatching

column

09-11-2012 | door Ruud Coolen van Brakel

Trots

Apotheker Ardalan Arabzadeh heeft zijn draai gevonden in Amsterdam Noord. Hij heeft dit jaar zijn eigen apotheek geopend: Apotheek Ardalan. Na een bewogen leven – hij moest vluchten uit Iran – kan hij nu genieten.

09-11-2012 | door Mike Nettekoven

Medicatieveiligheidsladders, waar staat u?

De KNMP heeft medicatieveiligheidsladders ontwikkeld die overzicht én inzicht geven in de te nemen stappen om de medicatieveiligheid nog verder te verbeteren. Hoe hoger u op de medicatieveiligheidsladder staat, hoe pro-actiever u bent.

09-11-2012 | door KNMP

Neonaten-IC: controle interacties blijft achter

De medicatiebewaking op de neonatale intensive care units (NICU’s) in Nederland kan beter. Dat blijkt uit een enquête onder tien ziekenhuisapotheken. Zo gebeurt medicatiebewaking vaak handmatig. De controle op dosering vindt meestal wel plaats, maar vaak is er weinig aandacht voor interacties en contra-indicaties. Klinische beslisregels kunnen hierbij uitkomst bieden.

09-11-2012 | door K.M. Spijkers, L.E.M. Knuif, R.A. van Lingen, K. Taxis, T.H.M. van Herpen

Stamcelgentherapie: liefst nu al van start

Eigenlijk willen de hoogleraren Gerard Wagemaker en Arnold Vulto van Erasmus MC snel met hun stamcelgentherapie voor de ziekte van Pompe beginnen. Veel staat al klaar. Maar voordat de behandeling van start kan gaan, zijn nog een paar flinke hobbels te nemen, zoals procedures en geld.

09-11-2012 | door Frits Baltesen

‘Wij moeten onze rug recht houden’

Apotheken staan in de rode cijfers. De laagsteprijsgarantie, lagere tarieven en historische prijzen hebben ernstige gevolgen voor de bedrijfsvoering. Veel apothekers zeggen de nieuwe contracten met zorgverzekeraars niet te kunnen tekenen. “Ik kan mijn farmaceutische verantwoordelijkheid niet meer nemen.”

09-11-2012 | door Edwin Bos

€ 400 miljoen meer aan eigen risico

Verhoging van het eigen risico leidt volgend jaar, alleen al op basis van de uitgaven aan geneesmiddelen, tot een lastenverzwaring van € 400 miljoen via het eigen risico. Het aandeel van de verzekerden van 18 jaar en ouder dat volgend jaar het eigen risico vol maakt, daalt van 32% dit jaar naar 24% in 2013.

09-11-2012 | door SFK

Poliklinische apotheken langs de meetlat

Achmea gooit op 1 januari de knuppel in het hoenderhok: dan voert deze zorgverzekeraar een sterrensysteem in voor poliklinische apotheken. De beste krijgen vier sterren, de andere hebben iets uit te leggen. Bovendien: hoe meer sterren, hoe meer financiële bonus. Als dat niet helpt, introduceert Achmea in 2015 of 2016 een stevige malus voor poliklinische apotheken die onder de maat presteren. De Nederlandse Vereniging van Poliklinische Farmacie ziet het systeem als ‘eerste stap’.

08-11-2012 | door Frits Baltesen

Micronaaldjes: geen wondjes, geen pijn

De toepassing van al dan niet afbreekbare micronaaldjes zorgt voor een revolutie in de transdermale toediening van geneesmiddelen. Dit schrijven onderzoekers uit India in een literatuuroverzicht. Vijf verschillende ontwerpen van micronaaldjes zijn inmiddels beschikbaar voor klinisch gebruik.

08-11-2012 | door Koos Brouwers

Medicatieoverdracht bij ouderen blijft punt van zorg

Medicatieoverdracht bij opname en ontslag van kwetsbare ouderen kan verbeteren als beoordeling van de medicatiegegevens door huisarts en apotheker meer wordt gestructureerd. Dit blijkt uit een onderzoek van klinisch geriater in opleiding Clara Drenth-van Maanen, verbonden aan het UMC Utrecht en het Expertise Centrum voor Pharmacotherapie bij Ouderen (Ephor).

08-11-2012 | door PW

Hoogteziekte: acetazolamine

Acetazolamine 250 mg, 500 en 750 mg eenmaal daags kunnen hoogteziekte voorkomen.

08-11-2012 | door PW

70-plus: lithium volstaat vaker

Het is opmerkelijk dat ouderen, als ze lithium gebruiken, minder add on-therapie met andere psychotrope middelen krijgen.

08-11-2012 | door PW

Neuropatische pijn genegeerd

Neuropatische pijn komt in Nederland veel voor bij verpleeghuispatiënten, maar wordt onvoldoende behandeld. Dit melden onderzoekers uit Nijmegen en Groningen.

08-11-2012 | door PW

Tabel voorkomt ritmestoornissen

QTc-verlenging kan aanleiding zijn tot het optreden van dodelijke ritmestoornissen in de vorm van torsades de pointes.

08-11-2012 | door PW

Rechter handhaaft AV-status

De door het CBG toegekende Algemene Verkoop (AV)-afleverstatus voor geneesmiddelen met de werkzame bestanddelen paracetamol, cetirizine, loperamide of ibuprofen hoeft niet aangepast te worden.

08-11-2012 | door PW

Liever nicotinevervangers dan varenicline

Het CVZ heeft een herzien CFH-advies voor varenicline vastgesteld: wanneer bij het stoppen met roken farmacologische ondersteuning gewenst is (ook na een eerdere stoppoging) gaat de voorkeur uit naar nicotinevervangende middelen.

08-11-2012 | door PW

Leverfunctietests bij agomelatine

Sinds de registratie van agomelatine (Valdoxan) in februari 2009 is reeds bekend dat dit middel een risico geeft op leverbeschadiging.

08-11-2012 | door PW

Cardiovasculaire risico's NSAID's

De laatste wetenschappelijke onderzoeksresultaten over de cardiovasculaire risico’s bij het gebruik van NSAID’s zijn in lijn met eerdere conclusies.

08-11-2012 | door PW

Apotheker winnaar van Het Beste Zorgidee

Philip Boerebach, arts en apotheker, vindt dat specialisten op huisbezoek moeten gaan bij patiënten die slecht ter been zijn. Voor dit voorstel heeft hij Het Beste Zorgidee 2012 van ONVZ Zorgverzekeraar gewonnen.

01-11-2012 | door DEB420720

Nieuw bestuur voor nieuwe Stichting CMR

De Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) heeft 15 oktober een nieuw bestuur gekregen. De CMR is recent bovendien omgevormd tot een onafhankelijke stichting.

01-11-2012 | door DEB422443

Brocacef: toch levering generieke medicijnen

Groothandel Brocacef heeft het besluit uitgesteld per 1 november te stoppen met de levering van ongeveer duizend preferente generieke medicijnen aan apothekers. Mosadex bereikte wel een akkoord met zorgverzekeraar Menzis over een distributievergoeding van 22 cent.

01-11-2012 | door f.baltesen@pw.nl

Internationale Galenusprijs voor Stelara

Farmaceutisch bedrijf Janssen heeft de internationale Galenusprijs in de wacht gesleept voor het geneesmiddel Stelara (ustekinumab).

31-10-2012 | door DEB422443

Statines: eerder kans op ontwikkeling van staar

Personen die statines gebruiken ontwikkelen eerder staar dan mensen die deze medicamenten niet gebruiken.

31-10-2012 | door DEB422443
Back to top