Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Trendwatching

PW Magazine 45, jaar 2012 - 09-11-2012 | door Ruud Coolen van Brakel
column

Zouden trendwatchers zich ook met apothekers bezighouden? Adjiedj Bakas oreerde al dat de zorg – die 70% goedkoper zou kunnen – enorme ontwikkelingen gaat doormaken, dat medicatie via een slimme kies aan het lichaam wordt afgegeven, dat geneesmiddelen voor slecht functionerende organen onnodig zullen blijken omdat we uit stamcellen gewoon nieuwe organen creëren, en dat bijwerkingen verleden tijd zullen zijn omdat medicijnen precies gestuurd zullen kunnen worden naar de plek waar de werkzaamheid gewenst is. Maar wat zit in het toekomstvat voor de apotheek en de apotheker?

Bestaan er over x jaar nog openbare apotheken of wordt de distributie uit centrale kanalen en volledig gerobotiseerde uitgiftepunten afgehandeld? Is er straks nog een lokale apotheker die weet heeft van magistrale bereidingen? Wordt therapietrouw bewaakt via een mini-iPad die tegelijkertijd een aantal vitale functies meet en doorgeeft aan de wijkpost? Kan een patiënt via een paar clicks zijn eigen medicatiebeoordeling uitvoeren? Is er in de toekomst überhaupt nog plek voor het zorgverlenerschap van de apotheker?

De trends in de recente geschiedenis stemmen niet gerust. Het ondernemerschap is gereduceerd tot administratieve goochelkunst en onderhandelen met het mes op de keel. De farmaceutische patiëntenzorg kan ondanks jarenlange inspanningen nog onvoldoende overtuigen. Alternatieve distributievormen schieten als paddenstoelen uit de grond. Als de afgelopen jaren een accurate voorspeller zijn van de nabije toekomst, dan raast orkaan Sandy regelrecht op de Nederlandse farmacie af. Trendvolgen is levensgevaarlijk geworden, maar nieuwe trendsetters zijn vooralsnog onzichtbaar. Adjiedj Bakas: jij een ideetje?

Document acties

Back to top