Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apotheker winnaar van Het Beste Zorgidee

PW Magazine 45, jaar 2012 - 01-11-2012
Philip Boerebach, arts en apotheker, vindt dat specialisten op huisbezoek moeten gaan bij patiënten die slecht ter been zijn. Voor dit voorstel heeft hij Het Beste Zorgidee 2012 van ONVZ Zorgverzekeraar gewonnen.

Boerebach, werkzaam als arts en apotheker in het International Health Centre in Den Haag, kreeg voor zijn idee de meeste stemmen. Hij ontving de hoofdprijs van € 10.000.

Een specialist zou volgens Boerebach op één dag zo’n tien patiënten in een verpleeghuis kunnen bezoeken. Vervoer je diezelfde tien patiënten naar het consult, dan kost dat minstens een week tijd. Door nieuwe technieken, zoals bedside-diagnostiek en mobiele echografie, is een huisbezoek volgens de arts-apotheker ook goed uitvoerbaar.

Ook de jury is van mening dat zijn idee praktisch uitvoerbaar is en bovendien een schoolvoorbeeld van het centraal stellen van de patiënt. ONVZ Zorgverzekeraar hoopt dat specialisten en zorginstellingen de service aan patiënten gaan aanbieden.

Boerebach stelt dat een specialist zo’n € 200 per huisbezoek zou moeten ontvangen; een ambulance kost ongeveer € 250 per rit en € 4 per kilometer. Verder is Boerebach van mening dat apothekers ook een apart tarief moeten ontvangen voor een huisbezoek.

Apothekers en assistenten bezoeken regelmatig patiënten thuis voor bijvoorbeeld een medicatiebeoordeling of de sanering van het medicijnkastje maar krijgen daar volgens de prijswinnaar ten onrechte niets voor betaald.

Boerebach werd samen met vier anderen genomineerd uit in totaal 3543 inzendingen.

Document acties

Back to top