Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 34, jaar 2012

24 augustus 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Therapie(ver)trouw(en)

redactioneel

24-08-2012 | door Elma Stitzinger

Emotie en ratio

column

24-08-2012 | door Ruud Coolen van Brakel

Uitgaven 2012 met 10% omlaag

Na een aantal jaren van zeer gematigde groei verwacht de SFK dat de uitgaven aan farmaceutische zorg in 2012 met 10% zullen dalen tot € 4.500 miljoen. Dit meldt de SFK in haar jaarlijkse publicatie Data en feiten, die deze week is verschenen.

24-08-2012 | door SFK

Onbemind

Huisartsen en apothekers hebben onvoldoende begrip voor elkaars vak en dat staat een goede samenwerking in de weg. Apotheker Omid Mehrani geeft daarom aan huisartsen college over medicatieoverdracht. “Huisartsen denken dat ze weinig fouten maken omdat apothekers veel stilzwijgend corrigeren.”

24-08-2012 | door Edwin Bos

Specialistenregister van openbaar apothekers

Per 1 januari 2012 is het Specialistenregister openbaar apothekers opengesteld en daarmee in de plaats gekomen van het bestaande KNMP-register. Alle in het KNMP-register opgenomen apothekers zijn conform een overgangsregeling overgegaan naar het nieuwe Specialistenregister.

24-08-2012 | door Marcelle Groothand

Rol voor social media bij ziektebestrijding

Als ik Hans Ossebaard opzoek bij het RIVM in Bilthoven, kan ik me moeilijk een voorstelling maken over de rol die het RIVM speelt in de social media. Toch spelen mediatechnologie en sociaalwetenschappelijke kennis een steeds grotere rol in de communicatie rond bestrijding en preventie van infectieziekten. Sinds 2007 is ePublic Health een belangrijk onderwerp voor het RIVM.

24-08-2012 | door Jaap Dik

Onrust over dure medicijnen na CVZ-advies

Het College voor zorgverzekeringen ontkent dat het conceptadvies over dure medicijnen een voorbode is voor het bannen van meer geneesmiddelen uit het basispakket. Alleen de veertig dure medicijnen verstrekt door ziekenhuizen, die voorlopig zijn toegelaten, liggen onder de loep. Toch zijn voorstanders van toestemming voor de nieuwe orale antistollingsmiddelen er niet gerust op.

24-08-2012 | door Frits Baltesen

Selectie aan de poort

Het anti-obesitasmiddel rimonabant werd van de markt gehaald vanwege psychische bijwerkingen. Omdat antagonisme van perifere cannabinoïdereceptoren ook gezondheidswinst levert, zocht promovendus Hanneke Wittgen naar cannabinoïdereceptorantagonisten die niet in de hersenen doordringen. Zij selecteerde de middelen op basis van effluxtransporters in de bloed-hersenbarrière.

24-08-2012 | door Linda de Graaf

Attentie bij vitamines

Door het anti-epilepticum fenytoïne kan een tekort ontstaan aan vitamine K en diverse B-vitamines. Oplettendheid is echter geboden bij suppletie met een vitamine-B-complex. Foliumzuur en vitamine B6 kunnen namelijk de fenytoïnespiegel verlagen.

24-08-2012 | door Mike Nettekoven

Meting van therapietrouw is lastig

Waar ligt precies de grens tussen therapietrouw en therapie-ontrouw? Bijvoorbeeld bij statines is dat niet eenduidig gedefinieerd en daardoor verschillen uitkomsten systematisch. Vele factoren beïnvloeden de therapietrouw. Met name opvattingen over risico’s en noodzaak blijken bruikbaar om te voorspellen wie zullen stoppen met hun medicatie.

24-08-2012 | door Harm Geers

Moederzorg neutraliseert bijwerkingen dexamethason bij kind

In een diermodel voor vroeggeboren kinderen kunnen de negatieve effecten van dexamethason worden tegengegaan door stimulering van het moedergedrag. Dit blijkt uit promotieonderzoek van neurowetenschapper Sanne Claessens, uitgevoerd aan het LUMC.

23-08-2012 | door PW

Vitamine D nutteloos bij depressie

Lage vitamine D-spiegels zijn niet de oorzaak, maar een gevolg van depressie.

23-08-2012 | door PW

Calcitonine vergroot kans op kanker

Het CHMP waarschuwt dat langdurig gebruik van calcitonine het risico op kanker verhoogt.

23-08-2012 | door PW

Imiquimod in lage concentratie

Zyclara, een crème met 3,75% imiquimod, kreeg een positief advies van het CHMP.

23-08-2012 | door PW

Contra-indicatie ambrisentan

GlaxoSmithKline meldt aan zorgverleners dat Volibris (ambrisentan) niet mag worden gebruikt bij patiënten met idiopathische pulmonale fibrose (IPF).

23-08-2012 | door PW

Water drinken helpt tegen hoofdpijn

Meer water drinken kan helpen bij hoofdpijn. Dit blijkt uit een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek door Spigt en collega’s onder patiënten die regelmatig hoofdpijn hebben en minder dan 2,5 liter vocht per dag binnenkregen.

22-08-2012 | door PW

Dosisaërosol fluticason + formoterol

De firma Mundipharma laat weten dat de Europese Commissie de registratie van Flutiform, een dosisaërosol met fluticason en formoterol, heeft goedgekeurd.

22-08-2012 | door PW

Einde parenteraal indometacine

Op verzoek van de firma Lundbeck vervalt per 1 augustus 2012 de handelsvergunning voor Indocid-injectiepoeder in Europa.

22-08-2012 | door PW

Positief advies teduglutide

Het CHMP heeft positief geadviseerd over het nieuwe middel Revestive (teduglutide).

22-08-2012 | door PW

Geen effect hypertoon zout bij CF

Bij kinderen van 6 jaar en ouder met cystische fibrose (CF) vermindert inhalatie van hypertoon zout het aantal longexacerbaties. Amerikaanse onderzoekers wilden weten of dit ook bij jongere kinderen werkt.

21-08-2012 | door PW

Immunoglobulinen stabiliseren alzheimer

Immunotherapie met normaal immunoglobuline intraveneus lijkt de symptomen van de ziekte van Alzheimer gedurende een periode van drie jaar te stabiliseren. Dit blijkt uit een verlengde fase-II-studie, gepresenteerd op de Alzheimer’s Association International Conference (AAIC) 2012 in Vancouver.

21-08-2012 | door Loes Ariaans

Verbetering

In het artikel ‘Onrust over nieuwe dure medicijnen’ in het Pharmaceutisch Weekblad van 10 augustus zijn de fabrikanten van de nieuwe orale antistollingsmiddelen verwisseld.

20-08-2012 | door PW

PW-zorgdebat geschrapt

Het PW-zorgdebat op 24 augustus in De Rode Hoed in Amsterdam is geannuleerd.

20-08-2012 | door PW

Chemo veilig tijdens de zwangerschap

Vrouwen die chemotherapie nodig hebben tegen borstkanker, behoeven geen aanpassing in hun behandeling. Ook is het niet nodig dat hun baby’s eerder ter wereld komen. Dat blijkt uit Duits onderzoek.

16-08-2012 | door DEB422443

Anti-kankereffect acetylsalicylzuur kleiner dan gedacht

Een nieuwe studie ondersteunt de stelling dat dagelijks gebruik van acetylsalicylzuur leidt tot minder sterfte door kanker, maar toont dat dit effect mogelijk niet zo groot is als uit eerder onderzoek naar voren kwam.

15-08-2012 | door DEB422443

Celstraffen voor geneesmiddelenhandelaars

Een 30-jarige man en zijn 59-jarige moeder krijgen celstraffen omdat zij jaren lang illegaal slaap- en kalmeringsmiddelen verhandelden. De zoon krijgt twee jaar en de vrouw anderhalf jaar. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

15-08-2012 | door DEB422443

Ziekenhuisapothekers in opleiding: geen eigen bijdrage

De VAZA, de vereniging van ziekenhuisapothekers in opleiding, luidt samen met de organisatie voor artsen in opleiding tot medisch specialist (aios) de noodklok. Reden daarvoor is een voorstel van de overheid om aios een forse eigen bijdrage te laten betalen voor hun opleiding.

14-08-2012 | door DEB422443
Back to top