Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 17, jaar 2012

27 april 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Examens

Masterdiploma

27-04-2012 | door KNMP

Vernieuwde Farmanco website

Sinds januari is de website van Farmanco vernieuwd. Met de nieuwe zoekfunctie is snel te zien of een beschikbaarheidsprobleem speelt. Daarnaast is op de startpagina in één oogopslag te zien wat de impact is van het beschikbaarheidsprobleem.

27-04-2012 | door Sin Ying Chuah

Kindveilig in België

In België moeten alle vloeibare geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheid een kindveilige sluiting krijgen. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) bekendgemaakt.

27-04-2012 | door PW

Peginesatide toegelaten in VS

De Amerikaanse FDA heeft het middel peginesatide (Omontys) goedgekeurd voor de behandeling van anemie bij volwassen dialysepatiënten met chronische nierziekte.

27-04-2012 | door PW

Te veel natrium door tolvaptan

Tolvaptan (Samsca) kan leiden tot een te snelle stijging van de natriumspiegel.

27-04-2012 | door PW

Neurotrofines essentieel voor werking van antidepressiva

Het neurotrofe systeem speelt een essentiële rol in depressie en in de moleculaire werking van antidepressiva. Jochen de Vry concludeert dit in zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht. Drie vragen aan De Vry.

27-04-2012 | door PW

GIST: langer behandelen met imatinib

Patiënten met gastro-intestinale stromatumoren die een hoog risico hebben op terugkeer van de ziekte kunnen beter drie jaar lang worden doorbehandeld met imatinib in plaats van één jaar. Dit verbeterde de ziektevrije overleving en de algehele overleving van deze patiënten, concluderen Scandinavische onderzoekers.

27-04-2012 | door Mike Nettekoven

Probiotica sturen immuunsysteem

Sommige bacteriestammen kunnen het immuunsysteem bijsturen en zo bijvoorbeeld astma of eczeem verminderen.

27-04-2012 | door PW

Metformine helpt bij hartfalen

Metformine kan de ontwikkeling van hartfalen na een hartinfarct remmen, in de afwezigheid van diabetes en onafhankelijk van de bloedsuikerspiegel.

27-04-2012 | door PW

Hiv-superinfectie boost immuniteit

Vrouwen die met twee verschillende hiv-soorten zijn besmet door twee verschillende seksuele partners (superinfectie), hebben een sterkere immuunrespons dan vrouwen die met maar één hiv-soort zijn besmet.

27-04-2012 | door PW

Nierziekte: winst mogelijk

Het promotieonderzoek van Stefan Vegter richtte zich op behandeling op maat bij nierziekten. Hij onderzocht zowel genetische als niet-genetische factoren. De bekende bijwerking prikkelhoest bij ACE-remmers heeft bijvoorbeeld een grote invloed op de therapietrouw en dus het beschermende effect op de nieren.

27-04-2012 | door Linda de Graaf

Erken rol bij ontslagmedicatie

Verbeteren van ontslagmedicatie kan alleen als ziekenhuisapothekers en openbaar apothekers hun krachten bundelen. Apothekers Anne de Vries-Bots en Thaliet Brink-van der Wal bepleiten erkenning van de essentiële rol van de openbaar apotheker bij ontslagmedicatie.

27-04-2012 | door Anne de Vries-Bots en Thaliet Brink-van der Wal

Wanorde rond reumamiddel

Bij een reumapatiënt worden tabletten methotrexaat omgezet naar injectiespuiten. Bijna had de patiënt beide naast elkaar gebruikt. Het gevraagde stoprecept bleef achterwege en de medewerker verzuimde een actiepunt aan te maken.

27-04-2012 | door Mike Nettekoven

Tien geneesmiddelen, 20% van de uitgaven

De TNF-alfaremmers adalimumab en etanercept nemen in 2011, net als in 2010, de bovenste plaatsen in bij de geneesmiddelen met de hoogste uitgaven. TNF-alfaremmers lieten ook de grootste stijging zien. Groeihormoon somatropine is de enige nieuwkomer in de top 10. Dit gaat ten koste van metoprolol.

27-04-2012 | door SFK

Schimmelmiddelen nu UAD

De Kennisbank van de KNMP bevat per 1 mei een nieuwe Standaard Vaginale Schimmelinfecties.

27-04-2012 | door PW

Twijfel bij plaatjesremmers

Trombocytenaggregatieremmers hebben mogelijk weinig nut bij mensen met een chronische nierziekte. Dat blijkt uit een meta-analyse die is gepubliceerd in Annals of Internal Medicine [2012;156:445-59].

27-04-2012 | door PW

Therapietrouw

redactioneel

27-04-2012 | door Elma Stitzinger

Huidanalyse

Op de eerste huidanalysedag begin deze maand bij Mediq Apotheek Halsteren lieten vijf oudere vrouwen hun gezichtshuid analyseren. Ze hadden wel een idee dat die niet optimaal was omdat ze een droge, trekkerige huid hadden en ouderdomsvlekken. Toch schrokken ze toen ze hun pigmentatie uitvergroot zagen door het huidanalyseapparaat.

27-04-2012 | door Frits Baltesen

Jonge ziekenhuisapotheker wil zichtbaar zijn

Meer contact tussen ziekenhuisapothekers in opleiding en andere jonge zorgverleners, dat is één van de ambities van de Vereniging van Apothekers in opleiding tot Ziekenhuisapotheker (VAZA). De komende jaren willen deze jonge apothekers meer contact met andere zorgverleners in opleiding, zoals beginnende artsen en klinisch chemici. “Als je elkaars gezicht kent, vraag je makkelijker dingen aan elkaar.”

27-04-2012 | door Marc de Leeuw

Slikken medicijnen blijft groot struikelblok

Elke dag worden tienduizenden pillen vermalen en capsules kapotgemaakt om ze te verwerken in yoghurt of limonade. Want veel medicijnen zijn niet geschikt voor inname: ze zijn te groot of hebben een te ruw oppervlak voor de vele mensen met slikproblemen. Maar niet alle medicijnen kunnen zomaar worden bewerkt.

27-04-2012 | door Frits Baltesen

‘Zorgverzekeraar wentelt risico’s op ons af’

Apothekers vinden het onterecht dat zij met het incontinentiecontract van Achmea de prijs- en volumerisico’s dragen. Maar volgens de zorgverzekeraar kunnen apothekers de patiënt nu veel beter bedienen. “Vergoedingen die apothekers ontvangen zijn scherp, maar rechtvaardig.”

26-04-2012 | door Edwin Bos

Haagse apotheker daagt huisarts

Apotheker Paul Lebbink spant een kort geding aan tegen de eigenaar van een gezondheidscentrum die een apotheek heeft geopend. Volgens Lebbink heeft de huisarts een financieel belang in de apotheek. De huisarts ontkent dit en stelt dat een ander bedrijf eigenaar is van de apotheek.

17-04-2012 | door DEB420720

App helpt specialisten prijsbewust voorschrijven

De Orde van Medisch Specialisten wil met een campagne het doelmatig voorschrijven bevorderen. Een app helpt specialisten bij de keuze van therapeutisch gelijkwaardige adviezen.

17-04-2012 | door DEB420720

Meta-analyse: onduidelijkheid over metformine

Ondanks dat metformine al meer dan tien jaar de gouden standaard is bij zwaarlijvige patiënten met diabetes type 2, is het nut van deze medicatie onduidelijk. Dat stellen Franse onderzoekers.

16-04-2012 | door DEB422443

Zelfzorgmiddelen zinloos bij insectenbeten

De meeste zelfzorgmiddelen tegen simpele insectenbeten werken niet.

16-04-2012 | door DEB422443
Back to top