Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meta-analyse: onduidelijkheid over metformine

PW Magazine 17, jaar 2012 - 16-04-2012
Ondanks dat metformine al meer dan tien jaar de gouden standaard is bij zwaarlijvige patiënten met diabetes type 2, is het nut van deze medicatie onduidelijk. Dat stellen Franse onderzoekers.

Sinds de UK Prospective Diabetes Study in 1998 bewees dat metformine de sterfte verlaagt, is het middel de gouden standaard geworden bij diabetes type 2. Deze studie liet zien dat metformine vergeleken met alleen dieet de sterfte verlaagt onder patiënten met diabetes type 2 en overgewicht. In deze studie kwamen echter ook nadelige kanten van dit medicament naar voren. Die zijn echter lange tijd onderbelicht gebleven.

De wetenschappers voerden onder leiding van Rémy Boussageon een meta-analyse uit van dertien gerandomiseerde onderzoeken naar metformine. In totaal deden meer dan 13.000 patiënten mee aan deze studies.

Tot hun verrassing vonden de onderzoekers geen aanwijzingen voor een positief effect van metformine op de totale sterfte en de cardiovasculaire sterfte. Uit de analyse bleek dat het effect van metformine ergens moet liggen tussen een positief effect (25% vermindering van de sterfte) en een negatief effect (een sterfteverhoging van 31%). Of metformine voordelig of nadelig werkt kan dus niet met zekerheid worden gezegd.

Volgens Boussageon en zijn collega-onderzoekers zijn er te weinig goede studies beschikbaar om stevige conclusies te kunnen trekken. Meer onderzoek is nodig om helderheid te krijgen over de werking van metformine.

Document acties

Back to top