Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vernieuwde Farmanco website

In een nieuw jasje

PW Magazine 17, jaar 2012 - 27-04-2012 | door Sin Ying Chuah
Sinds januari is de website van Farmanco vernieuwd. Met de nieuwe zoekfunctie is snel te zien of een beschikbaarheidsprobleem speelt. Daarnaast is op de startpagina in één oogopslag te zien wat de impact is van het beschikbaarheidsprobleem.

Farmanco is een website die informatie geeft over geneesmiddelen, grondstoffen en verpakkingsmaterialen die tijdelijk of definitief niet beschikbaar zijn. Naast de reden van niet-beschikbaarheid en de verwachte datum van leveren, is ook informatie te vinden over de mogelijkheid van farmaceutische substitutie en/of farmacotherapeutische alternatieven.

De weesgeneesmiddelen die Europees geregistreerd zijn, staan ook vermeld op Farmanco omdat de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen vaak moeilijk is.

Nieuwe zoekfunctie

De belangrijkste wijziging van Farmanco is de nieuwe zoekfunctie. Via de zoekbalk zijn geneesmiddelen waarmee beschikbaarheidsproblemen zijn (geweest) snel te vinden. Deze staat bovenaan in het midden op elke pagina van de website. Bij het invullen van een stof- of merknaam, worden de geneesmiddel- of grondstofdocumenten getoond waarin de component voorkomt.

Daarnaast is het mogelijk om geneesmiddelen te zoeken binnen farmacotherapeutische groepen, volgens de indeling die het Farmacotherapeutisch Kompas hanteert. In één oogopslag is te zien of er met andere geneesmiddelen binnen een groep ook beschikbaarheidsproblemen spelen.

Startpagina

Naast het uitbreiden van de zoekfunctie, is de overzichtstabel op de startpagina uitgebreid met de rubriek ‘impact’ van het beschikbaarheidsprobleem. In de tabel is snel te zien welke oplossingen mogelijk zijn, zoals ‘substitutie mogelijk’, ‘import mogelijk’ of ‘alternatieven (niet) beschikbaar’. Wanneer het beschikbaarheidsprobleem is opgelost, wordt dat ook meteen getoond in de tabel.

Daarnaast is in deze overzichtstabel direct zichtbaar welke casussen voor het laatst zijn geüpdatet. Momenteel worden in dit overzicht alleen de laatste twintig casussen met de meest recente revisiedatum getoond. In de volgende update van Farmanco wordt dit overzicht zodanig uitgebreid, dat alle casussen in de tabel getoond worden.

Meldingen

Farmanco is afhankelijk van meldingen die binnenkomen. Door deze meldingen krijgen wij inzicht in de problematiek en de omvang van de beschikbaarheidproblemen. De meeste meldingen aan Farmanco komen van apothekers, maar ook leveranciers en fabrikanten weten inmiddels de weg naar Farmanco te vinden. Zodra Farmanco een melding binnenkrijgt, wordt de beschikbaarheid van het betreffende product gecontroleerd. De casus wordt gepubliceerd op Farmanco als blijkt dat het product tijdelijk of definitief niet beschikbaar is.

Heeft u een probleem met de beschikbaarheid van een product en staat het nog niet op Farmanco? Meld dit via het meldingsformulier rechtsboven op de Farmanco website of via farmanco@knmp.nl.

Benieuwd naar de nieuwe website? Neem dan een kijkje op www.farmanco.knmp.nl.

Document acties

Back to top