Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 49, jaar 2010

10 december 2010

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Negen leveranciers met predicaat betrouwbaar

De leden van de NVZA-werkgroep Beoordeling Toeleveran­ciers hebben in 2010 zes audits uitgevoerd bij leveranciers van grondstoffen, verpakkingsmaterialen en medische bulkgassen. Airliquide, een leverancier van medische bulkgassen aan ziekenhuisapotheken, is nieuw opgenomen in de overzichtslijst.

10-12-2010 | door Oscar Smeets

Inzendingen FPZ-prijs bekend

“We hopen op innovatieve verrassingen”, vertelde een jurylid van de FPZ-prijs in PW 41. Eind november boog de jury zich over de dertien inzendingen en concludeerde dat dit gelukt is. Centrale thema’s dit jaar: medicatieveiligheid en zorg rond de grote aandoeningen diabetes, CVRM en COPD.

10-12-2010 | door KNMP

KNMP Nieuwsbrief vernieuwd

Met het live gaan van de nieuwe website, is ook de KNMP Nieuwsbrief vernieuwd.

10-12-2010 | door KNMP

Nieuwe KNMP-website live

De website www.knmp.nl is vernieuwd; sinds 1 december is de site in de lucht.

10-12-2010 | door KNMP

KennisTesten voor alle openbare apotheken

Hebben uw apothekersassistenten de benodigde basiskennis op het gebied van patiëntenzorg? Of hebben zij meer nascholing nodig? Met de KennisTesten is het direct duidelijk. Goed nieuws; de SBA en de KNMP hebben deze testen nu voor alle openbare apotheken vrij beschikbaar gesteld.

10-12-2010 | door KNMP

Tien jaar deze eeuw

Protonpompremmers en cholesterolverlagers vertonen de hoogste stijging van het aantal verstrekte doseringen in het bijna voorbije decennium. Grootste verliezers zijn in dat verband een aantal anticonceptiepilcombinaties. Esomeprazol is de sterkste nieuwkomer.

10-12-2010 | door SFK

Rivastigmine ongeschikt bij delier op de intensive care

Rivastigmine is niet geschikt om delirante patiënten op de intensive care te behandelen. Dit blijkt uit onderzoek van onder anderen dr. Maarten van Eijk en dr. Arjen Slooter van het UMC in Utrecht. Drie vragen aan Arjen Slooter.

09-12-2010 | door nettekoven

Nieuwe aanpak van niercomplicaties

Het synthetisch vitamine-D-analogon paricalcitol vermindert albuminurie bij patiënten met diabetes type 2 die ook ACE-remmers of angiotensine-II-antagonisten gebruikten. Dit blijkt uit gedeeltelijk Nederlands onderzoek gepubliceerd in The Lancet.

09-12-2010 | door nettekoven

Propoxyfeen ook niet in VS

Producten met propoxyfeen moeten van de Amerikaanse markt worden gehaald, meldt registratieautoriteit FDA.

08-12-2010 | door nettekoven

Schorsing polymetacrylaat-tri-ethylcitraat bevattende opiaten

Orale opioïden met gereguleerde afgifte (vallend onder stap 3 van de analgetische pijnladder van de WHO), waarvan de coating polymetacrylaat-tri-ethylcitraat bevat, moeten geschorst worden.

08-12-2010 | door nettekoven

Herbeoordeling modafinil afgerond

Het gebruik van modafinil moet beperkt blijven tot de behandeling van slaperigheid als gevolg van narcolepsie.

08-12-2010 | door nettekoven

Nieuwe indicatie Plavix

Plavix (clopidogrel) krijgt een nieuwe indicatie:

08-12-2010 | door nettekoven

Positief advies Pumarix

Het CHMP heeft positief geadviseerd over het influenzavaccin Pumarix (geïnactiveerd en geadjuveerd gesplitst virion van H5N1).

08-12-2010 | door nettekoven

Zwanger: PPI’s veilig

Zwangeren die gedurende het eerste trimester protonpompremmers gebruikten hadden geen verhoogd risico kinderen te krijgen met geboortedefecten.

07-12-2010 | door nettekoven

Seks toch oké met SSRI

De toevoeging van dopamine- en norepinefrineheropnameremmers aan de gangbare antidepressiva kan seksuele bijwerkingen voorkomen.

07-12-2010 | door nettekoven

Vasculitis: azathioprine

Patiënten met een bepaalde vorm van vasculitis waarbij antineutrofiele cytoplasmische antistoffen (ANCA) zijn betrokken, hebben meer baat bij azathioprine dan bij mycofenolzuur.

07-12-2010 | door nettekoven

PW column - Begrijpend lezen

Het einde van dit bewogen jaar is in zicht. Vooral deze laatste maanden zijn hectisch, zeker omdat het (overheids)beleid voor het komende jaar nog niet is uitgekristalliseerd. Patiënten aan de balie vragen of ze hun pillen volgend jaar nog vergoed krijgen. Sommigen zijn zelfs aan het hamsteren geslagen. Kortom, geruststelling is gewenst. En wat blijkt: soms is dat zo eenvoudig te bewerkstelligen dat je er bijna aan voorbij gaat.

07-12-2010 | door Steven Verhagen-Smits

Slechts helft huisartsen wil gegevensdeling met apothekers

Maar iets meer dan de helft van de Nederlandse huisartsen vindt het een goed plan om nierfunctie-uitslagen te delen met apothekers zodat die de dosering kunnen controleren. De rest ziet daar geen heil in. Dat stelt Huisarts Vandaag op basis van een enquête onder zijn lezers.

02-12-2010 | door marcdl
Back to top