Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

KennisTesten voor alle openbare apotheken

Heeft uw team de basiskennis in huis?

PW Magazine 49, jaar 2010 - 10-12-2010 | door KNMP
Hebben uw apothekersassistenten de benodigde basiskennis op het gebied van patiëntenzorg? Of hebben zij meer nascholing nodig? Met de KennisTesten is het direct duidelijk. Goed nieuws; de SBA en de KNMP hebben deze testen nu voor alle openbare apotheken vrij beschikbaar gesteld.

Doordat de KNMP en de SBA de handen ineen hebben geslagen, zijn er geen extra kosten meer verbonden aan het gebruik van de KennisTesten. Door deze KennisTesten beschikbaar te stellen voor alle openbare apotheken, dragen de KNMP en de SBA eraan bij dat het kennisniveau in de branche hoog blijft. De KNMP raadt aan dezelfde KennisTesten door het hele team te laten maken. Assistenten kunnen deze dan onderling bespreken zodat ze vervolgens allemaal hetzelfde (zelfzorg)advies aan de balie geven. Het maken van de testen is dan ook een goede manier om de zelfzorgstandaarden en FPZ-standaarden te implementeren.

Casus

2010pw49p27Een KennisTest vraagt van uw assistenten een tijdsbesteding van één à twee uur, inclusief het bestuderen van de stof. Elke KennisTest begint met een casus waarin een assistent niet optimaal handelt. In de volgende casus is dat wel zo. Dan starten de vragen op niveau 1 op basisniveau en niveau 2 voor gevorderden. Bij een goede score kan de assistent na afloop een certificaat printen. Mocht blijken dat de assistent niet de benodigde basiskennis bezit, dan is verdere nascholing wenselijk.

De KennisTesten zijn geaccrediteerd door SANA voor het Kwaliteitsregister Apothekersassistenten Openbare Farmacie (KAOF). Wel moet de assistent hiervoor ingeschreven zijn in het KAOF-register en het registratienummer invullen in de KennisTest.

Inloggegevens

Hoe kunt u gebruikmaken van de testen? Alle openbare apotheken hebben eind november een brief ontvangen over het beschikbaar stellen van de KennisTesten. In december volgt een mail met inloggegevens. Apotheken die al een abonnement hadden, behouden hun huidige inloggegevens. Het enige wat voor hen verandert, is dat ze geen factuur meer krijgen toegezonden. Kijk voor meer informatie op www.knmp.nl onder ‘producten & diensten’. Vragen? Stuur ze naar kennistest@knmp.nl.

 

Nieuwe KennisTesten

Op dit moment zijn er zeventien testen:

Zelfzorgstandaarden: Acne, Allergische rinitis, Hoofdluis, Hoofdpijn, Koortslip, Maagklachten, Noodanticonceptie, Stoppen met roken, Voetschimmel, Wormen.

Grote aandoeningen: Eerste Uitgifte COPD, Tweede Uitgifte COPD, Eerste Uitgifte Diabetes, Tweede Uitgifte Diabetes.

Overige onderwerpen: OZIS, WGBO, UA (Uitsluitend Apotheek).

De KNMP en de SBA gaan ook samen nieuwe testen ontwikkelen. Voor eind 2013 komen er vijftien bij.

Document acties

Back to top