Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Slechts helft huisartsen wil gegevensdeling met apothekers

PW Magazine 49, jaar 2010 - 02-12-2010
Maar iets meer dan de helft van de Nederlandse huisartsen vindt het een goed plan om nierfunctie-uitslagen te delen met apothekers zodat die de dosering kunnen controleren. De rest ziet daar geen heil in. Dat stelt Huisarts Vandaag op basis van een enquête onder zijn lezers.

Huisarts Vandaag besloot deze enquête te doen naar aanleiding van projecten die apotheken uitvoeren op het gebied op het gebied van gegevensuitwisseling, zoals het nierfunctieproject van de apotheken uit Zwolle en een recenter gestart nierfunctieproject in Den Haag. Onderdeel van dit laatste project is een lijst van tien geneesmiddelen die apothekers alleen afleveren als zij de creatininewaarde van de patiënt weten.

Op de peiling van Huisarts Vandaag reageerden 351 huisartsen. Iets meer dan de helft is vóór en wil dat de apotheker kan beschikken over nierfunctie-uitslagen. Van ongeveer een derde mag de apotheker een voorgeschreven dosering zo nodig ook meteen aanpassen, als hij daar achteraf maar melding van maakt bij de huisarts. De rest wil liever alleen een doseringsadvies.

Maar bijna de helft van de reagerende huisartsen wil ook dat niet. Zij vinden het niet nodig dat een apotheker laboratoriumuitslagen kan inzien en willen zelf in de gaten blijven houden of aanpassing van de dosering noodzakelijk is.

Document acties

Back to top