Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 44, jaar 2010

dossier Palliatie

5 november 2010

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Palliatieve zorg vergt creativiteit

Apothekers kunnen met hun kennis over geneesmiddelen de patiënt en andere zorgverleners die betrokken zijn bij palliatieve zorg uitstekende diensten bewijzen. Een korte beschrijving van de belangrijkste knowhow.

10-11-2010 | door Marc de leeuw

‘Onze ambitie is normapotheek worden’

Marcel Siemerink en Saskia Duk namen half juni hun intrek in gezondheidscentrum Parkzoom in Bergschenhoek aan de rand van de gelijknamige Vinex-locatie en aan een drukke, doorgaande weg. Na zeven magere jaren hopen ze op 3500 nieuwe patiënten.

05-11-2010 | door Hanneke van Bladel

Naar optimaal gebruik van opioïde pijnstillers

Apothekers hebben voldoende basale kennis van het beleid bij pijnbestrijding. Verdere kennisverdieping kan de rol van de apotheker bij pijnbestrijding verstevigen, zo blijkt uit onderzoek onder 182 apothekers over gebruik van opioïden.

05-11-2010 | door S.D. Borgsteede, C.A. Rhodius, P.A.G.M. De Smet, H.R.M. Pasman, B.D. Onwuteaka-Philipsen en M.L. Rurup

Patiënten klagen over Thuisapotheek

De KNMP onderzoekt of zonder toestemming persoonlijke informatie van patiënten is doorgegeven aan de Thuisapotheek. Steeds meer patiënten klagen bij hun lokale apotheek over het feit dat de internetapotheek blijkt te beschikken over geboortedata en medicijngegevens van patiënten.

05-11-2010 | door René Groeneveld

Bereid, doorgeleverd en vervolgens …

In de databank voor genees- en hulpmiddelen – de G-Standaard – neemt Z-Index sinds een jaar ook doorgeleverde bereidingen op. Apothekers en huisartsen hebben veel vragen over deze collegiale bereidingen. Welke eisen stelt de Inspectie? Betalen zorgverzekeraars een vergoeding?

05-11-2010 | door Bas van der Meer

Onnodig taboe op opioïde analgetica

Bij palliatieve zorg is de toepassing van opioïde analgetica vaak niet te vermijden, omdat in de laatste fase van een maligne aandoening 95% van de patiënten een sterke pijnstiller nodig heeft. De ongewenste neveneffecten zijn doorgaans goed te beheersen.

05-11-2010 | door Ans Vielvoye-Kerkmeer

NHG-Standaarden op de KNMP Kennisbank

Vanaf november is het mogelijk om de NHG-Standaarden via de KNMP Kennisbank te raadplegen. Het betreft hier in eerste instantie alleen de NHG-Standaarden met farmacotherapie.

05-11-2010 | door knmp

Hepatitis B-vaccinatie voor alle zuigelingen

Vanaf 1 oktober 2011 worden ook alle zuigelingen in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen hepatitis B. Nu worden alleen de zuigelingen die in een risicogroep vallen gevaccineerd tegen hepatitis B. Met deze wijziging volgt Nederland de WHO-aanbevelingen op.

05-11-2010 | door Annemieke Horikx

Farmaceutisch Historische Dag goed bezocht

“Ook dit jaar zag ik de deelnemers weer tevreden naar huis gaan.” Mede-organisator Annette Bierman kijkt terug op de Farmaceutische Historische Dag afgelopen 28 oktober in Arnhem.

05-11-2010 | door knmp

ICT noodzakelijk voor medicatiebegeleiding

“Voor goede medicatiebegeleiding is ICT randvoorwaardelijk. Ondanks dat het tijd en geld kost, is het noodzakelijk dat apothekers hier een prioriteit van maken.” Hoofdbestuurslid Paul Haarbosch weet ook vanuit zijn eigen praktijk waar hij het over heeft.

05-11-2010 | door knmp

Diabetesweek zoekt media op

De Diabetesweek van 15 tot en met 20 november gaat niet onopgemerkt voorbij; heel Nederland hoort hiervan.

05-11-2010 | door knmp

Minder kosten voor pijnbestrijding in 2010

De geneesmiddelkosten van in Nederland verstrekte recept­plichtige pijnstilling komen in 2010 naar verwachting uit op € 88 miljoen. Dat is een daling van 7% ten opzichte van 2009.

05-11-2010 | door sfk

Blind vertrouwen in arts is veel gevraagd

Veel apothekers volgen bij palliatieve zorg rond het levenseinde de ethische afwegingen van de huisarts. Om zelf te kunnen oordelen, moet de apotheker beschikken over meer informatie. Filosoof en apotheker Wilma Göttgens en huisarts André Haverkort willen daarover afspraken maken.

04-11-2010 | door ed bos

Praktijk: vooral een kwestie van logistiek

Palliatieve sedatie, hoe gaat dat in de praktijk? De werkelijkheid is ontnuchterend: apothekers die zich ermee bezighouden zijn vooral gespitst op de logistiek. Vrijwel niemand heeft ooit ’s nachts met palliatieve middelen rondgereden en al helemaal niet aan het terminale ziekbed gestaan. “Wij hebben daar niets te zoeken!”

04-11-2010 | door Berend Schilder

Toetsing

column

04-11-2010 | door Jaap Talsma

FDA keurt fingolimod goed

Gilenya (fingolimod), het eerste orale middel voor de behandeling van multipele sclerose, is door de FDA goedgekeurd. Uit studies blijkt dat het immunosuppressieve middel het aantal aanvallen reduceert en de ziekteprogressie afremt.

04-11-2010 | door nettekoven

Studies kunnen vaak toe met minder patiënten

Met kleinere studies meer resultaten behalen. Deze op het eerste gezicht opzienbarende conclusie gaf prof. dr. George Borm in zijn oratie als hoogleraar biostatistiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen op 22 oktober 2010. Drie vragen aan prof. Borm.

04-11-2010 | door nettekoven

Oog voor bijeffect loont

Zorgverleners die oog hebben voor bijwerkingen van medicatie, kunnen de kwaliteit van leven van patiënten met hartfalen verbeteren.

04-11-2010 | door nettekoven

Testosteron baat vrouw

Testosteron stimuleert de gezondheid van vrouwen met hartfalen.

04-11-2010 | door nettekoven

Meer kans op beroerte

Hooggedoseerde intraveneuze bisfosfonaten die gebruikt worden tegen complicaties van botmetastases, kunnen het risico op beroertes en atriumfibrilleren verhogen.

04-11-2010 | door nettekoven

Hospice vaker gebruikt, maar te laat

Het aantal Amerikanen met terminale prostaatkanker die gebruikmaken van een hospice stijgt. Zij doen dit echter pas in een laat stadium. Dit blijkt uit een recente studie die is gepubliceerd in de online editie van de Archives of Internal Medicine.

04-11-2010 | door nettekoven

Zorg voor kwaliteit van leven in sterffase

Palliatieve zorg kenmerkt zich door multidisciplinaire samenwerking: apothekers kunnen artsen en verpleegkundigen uit het palliatieve team met raad en daad bijstaan. Prof. dr. Wouter Zuurmond pleit voor landelijke standaardisatie in denkwijze en behandeling en meer onderzoek naar palliatieve zorg.

04-11-2010 | door nettekoven

Friese apothekers op thuisconsult

Apothekers met een contract met zorgverzekeraar De Friesland gaan patiënten thuis bezoeken voor een farmaceutisch consult. Zij ontvangen hiervoor een extra vergoeding.

02-11-2010 | door edbos

Mediq Apotheken zit weer in de lift

Het bedrijfsresultaat van Mediq Apotheken Nederland is in het derde kwartaal, in vergelijking met dezelfde periode in 2009, gestegen met € 6,4 miljoen tot € 8,1 miljoen. Dit komt mede door de reorganisatie die de apotheekketen en groothandel twee jaar geleden startte.

29-10-2010 | door edbos

Cortico's vooral op korte termijn effectief bij tennisarm

Hoewel corticosteroïde-injecties op de korte termijn de pijn van een tenniselleboog kunnen verlichten, is gebruik op de lange termijn minder effectief en mogelijk zelfs schadelijk, zo blijkt uit Australisch onderzoek.

28-10-2010 | door marcdl

Lage dosis acetylsalicylzuur verlaagt kans op darmkanker

Mensen die regelmatig een lage dosis acetylsalicylzuur slikken, verlagen daarmee het risico om darmkanker te krijgen met 24%. Dat blijkt uit een nieuwe studie uitgevoerd door de universiteit in Oxford.

28-10-2010 | door marcdl

Gezamenlijke aanpak nierschade in Haagse regio

Apothekers, huisartsen en nefrologen in de regio Den Haag slaan de handen ineen om patiënten met nierschade beter te beschermen.

28-10-2010 | door groeneveld

Nederlandse Zorgautoriteit krijgt rapportcijfer 3 van zelfstandige zorgverleners

Zelfstandige zorgverleners vinden dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de kwaliteit en bereikbaarheid van zorg in gevaar brengt. Voor haar beleid krijgt de NZa het rapportcijfer 3.

26-10-2010 | door edbos
Back to top