Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mediq Apotheken zit weer in de lift

PW Magazine 44, jaar 2010 - 29-10-2010
Het bedrijfsresultaat van Mediq Apotheken Nederland is in het derde kwartaal, in vergelijking met dezelfde periode in 2009, gestegen met € 6,4 miljoen tot € 8,1 miljoen. Dit komt mede door de reorganisatie die de apotheekketen en groothandel twee jaar geleden startte.
Mediq Apotheken zit weer in de lift

Het bedrijf heeft in 2009 € 4,1 miljoen gereserveerd om de reorganisatie te kunnen uitvoeren. Het nettoresultaat van alle bedrijfsactiviteiten van Mediq nam in het derde kwartaal af met 6%. Dit als gevolg van de boekwinst op verkoop van een groothandel en vijf apotheken van Mediq in België in het derde kwartaal van 2009.

Mediq heeft in het kader van de reorganisatie inmiddels 400 fte’s geschrapt van het totaal van 450. Het bedrijf werd door deze ingrepen gedwongen door het preferentiebeleid en het sterk veranderde verdienmodel van de Nederlandse apotheek in de afgelopen twee jaar.

De aanhoudende druk op zowel de geneesmiddelenprijzen als de tarieven voor farmaceutische zorg baart Mediq zorgen. Mediq-bestuursvoorzitter Marc van Gelder: “Wanneer beleidsmakers geneesmiddelen slechts zien als kostenpost is dat zorgelijk voor de toegankelijkheid van de geneesmiddelenvoorziening en voor het ondernemerschap in de zorg.”

Central filling

Daarnaast verhoogde het bedrijf de efficiency door € 10 miljoen te investeren in onder andere central filling. Inmiddels laten 160 apotheken – waaronder 122 eigendomsapotheken – het grootste deel van hun herhaalmedicatie verwerken door de central filling-apotheek van Mediq. De 223 eigendomsapotheken van Mediq wisten hun omzet in het derde kwartaal te verhogen met 1% door de stijging van het aantal receptregels en de hogere receptregelvergoeding.

De omzet van de groothandel daalde met 2%. In het tweede kwartaal van 2010 vertrokken dertig Loyds-apotheken naar groothandel Brocacef, als gevolg van de fusie tussen Lloyds-apotheken en Escura Apotheek – eigendom van Brocacef. Een inkomstenderving voor Mediq van € 55 miljoen omzet op jaarbasis.

Mediq heeft aan het einde van het derde kwartaal 223 apotheken in eigendom, een toename van een apotheek ten opzichte van het tweede kwartaal. Het aantal apotheken met een franchisecontract met Mediq steeg met drie tot twintig.

Document acties

Back to top