Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Studies kunnen vaak toe met minder patiënten

PW Magazine 44, jaar 2010 - 04-11-2010
Met kleinere studies meer resultaten behalen. Deze op het eerste gezicht opzienbarende conclusie gaf prof. dr. George Borm in zijn oratie als hoogleraar biostatistiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen op 22 oktober 2010. Drie vragen aan prof. Borm.

Uw boodschap lijkt niet logisch?

“Het klopt dat een studie nauwkeuriger wordt naarmate hij groter wordt. Maar de precisie van een studie hangt ook af van de manier van meten en de statistische analyse. Als je dit op een slimme manier doet, kun je met minder patiënten toch even nauwkeurige uitspraken doen. Ik denk dat je bij grofweg 25% van alle studies minimaal een kwart minder patiënten zou kunnen gebruiken.”

Op welke manier kan dit?

“Als je bijvoorbeeld binnen een studie ook tussentijds een meting verricht en niet alleen aan het einde kan de studie zo’n 40 tot 45% kleiner worden om even precieze uitspraken te doen. Hoe meer meetmomenten hoe kleiner de studie, want je haalt de schommelingen uit de resultaten. Zo zijn er meer mogelijkheden om een studie te optimaliseren. Voor de farmaceutische industrie zijn wij bezig een aantal efficiëntere statistische methoden te ontwikkelen.”

Waarom wordt dit niet vaker gedaan?

“Onderzoekers zijn vaak niet bekend met de statistische mogelijkheden. Dit is dan ook gelijk een oproep aan statistici om betere praktische methodes te ontwikkelen en te publiceren. Eigenlijk zou bij de opzet van elke studie een statisticus betrokken moeten zijn. Dit gebeurt niet altijd. Wellicht kunnen ethische commissies hierin een rol spelen. Alle studies moeten vooraf worden goedgekeurd door zo’n commissie. Die kan kijken of de studie een optimale statistische methode gebruikt.”

Document acties

Back to top