Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Cortico's vooral op korte termijn effectief bij tennisarm

PW Magazine 44, jaar 2010 - 28-10-2010
Hoewel corticosteroïde-injecties op de korte termijn de pijn van een tenniselleboog kunnen verlichten, is gebruik op de lange termijn minder effectief en mogelijk zelfs schadelijk, zo blijkt uit Australisch onderzoek.

"Deze injecties zorgen ervoor dat klachten van een tenniselleboog vaker terugkomen", zegt de eerste auteur van de studie, professor Bill Vicenzino. Hij is onder anderen senior lecturer aan het Department of Physiotherapy van de universiteit van Queensland. "Andere behandelingen, waaronder oefening, fysiotherapie en andere injecties, zouden geprobeerd moeten worden voordat corticosteroïde-injecties worden ingezet", zegt hij.

Voor de studie evalueerden Vicenzino en zijn collega-onderzoekers de baten en risico’s van corticosteroïde-injecties voor de behandeling van tendinopathie op de korte, middellange en lange termijn.

Hun analyse van 14 studies met in totaal ongeveer 2700 patiënten wees uit dat corticosteroïde-injecties vergeleken met andere behandelingen op korte termijn – tot 12 weken – pijnstillend werkten. Dit gunstige effect verdween echter op de middellange (12 tot 26 weken) en lange termijn (tot een jaar).

De onderzoekers ontdekten dat injecties met natriumhyaluronaat behalve op de korte termijn ook op de lange termijn werkten. Injecties met suikerwater op de pijnlijke plaats, zogeheten prolotherapie, werken op de middellange termijn.

Document acties

Back to top