Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelennieuws

Psychiatrische bijwerkingen door illegaal antirook-middel

Gebruikers van het illegale antirook­middel Tabex kunnen te maken krijgen met psychiatrische bijwerkingen, zoals psychose, angst, paniekaanvallen, suïcidale gedachten of depressie. Dit meldt Bijwerkingencentrum Lareb, nadat het zeven meldingen ontving over dergelijke klachten bij gebruik van Tabex.

PW42 - 16-10-2020 | door PW

Beoordelingen Committee for Medicinal Products (CHMP)

De Committee for Medicinal Products (CHMP) van het EMA heeft positief geadviseerd over de volgende zaken.

PW 40/41 - 02-10-2020 | door PW

Positieve oordelen van de Committee for Human Medicinal Products (CHMP)

Acalabrutinib geregistreerd bij chronische lymfatische leukemie.

PW39 - 25-09-2020 | door PW

Kans op leverschade door ulipristalacetaat 5 mg-tabletten

Ulipristalacetaat (Esmya) 5 mg-tabletten, gebruikt als behandeling voor symptomen van uterusmyomen (vleesbomen), kunnen leverschade veroorzaken inclusief de noodzaak tot een levertransplantatie. Dit bevestigt de veiligheidscommissie van het Europese Geneesmiddel Agentschap (EMA), de PRAC, na herbeoordeling van het geneesmiddel. De PRAC beveelt daarom intrekking van de handelsvergunningen van dit middel aan.

PW38 - 18-09-2020 | door PW

Gebruik trabectedine bij ovarium-carcinoom ongewijzigd

Het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA) adviseert het gebruik van trabectedine (Yondelis) bij behandeling van ovariumcarcinoom niet te wijzigen. Dit concludeert zij na beoordeling van een onderzoek naar trabectedine als derdelijnsbehandeling bij patiënten met eierstokkanker. De studieresultaten worden opgenomen in de productinformatie van het geneesmiddel.

PW37 - 11-09-2020 | door PW

Crizanlizumab ter preventie vaso-occlusieve crises bij sikkelcelziekte

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een voorwaardelijke handelsvergunning aanbevolen voor het geneesmiddel crizanlizumab (Adakveo).

PW36 - 04-09-2020 | door PW

EMA: geef uw mening

Het Europees medicijnagentschap (EMA) nodigt iedereen die gebruikmaakt van zijn communicatiekanalen uit de communication perception survey in te vullen.

PW36 - 04-09-2020 | door PW

Vaginale ring met dapivirine in strijd tegen hiv-1-besmetting wereldwijd

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over een handelsvergunning voor een vaginale dapivirine-ring om het risico op een infectie met het humaan immunodeficiëntievirus type 1 (hiv-1) te verkleinen. Dit geneesmiddel, in combinatie met veiliger vrijen, is bestemd voor vrouwen die geen pre-expositieprofylaxe (PrEP) gebruiken, kunnen gebruiken of wanneer dit niet beschikbaar is.

PW35 - 28-08-2020 | door PW

Eerste antilichaam-geneesmiddel-conjugaat tegen multipel myeloom

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een voorwaardelijke handelsvergunning aanbevolen voor het geneesmiddel belantamab mafodotin (Blenrep).

PW 33/34 - 14-08-2020 | door PW

Twee hybride middelen met positief advies chmp

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over handelsvergunningen voor twee hybride middelen: coffeïnecitraat (Gencebok) en methylthioninechloride (Me­thylthioninechloride Cosmo).

PW 31/32 - 30-07-2020 | door PW

Eerste triple-therapie tegen cystische fibrose

Een eerste triple-therapie voor de behandeling van cystische fibrose (taai­slijmziekte) heeft van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) goedkeuring ontvangen voor een handelsvergunning. De therapie, bestaande uit een combinatie van elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor (Kaftrio), zorgt voor een verhoging van het cystische fibrose transmembraanconductieregulator (CFTR)- eiwit en verbetert zijn functie.

PW 29/30 - 17-07-2020 | door PW

Nieuw recombinant vaccin tegen gordelroos beschikbaar

Per 1 juni is een nieuw vaccin tegen gordelroos (Shingrix) beschikbaar in Nederland. De Gezondheidsraad heeft vorig jaar een positief advies uitgebracht over dit vaccin, omdat het in negen van de tien gevallen gordelroos voorkomt en de bescherming lang aanhoudt. Eerder gaf de Gezondheidsraad een negatief advies over een ander, levend verzwakt gordelroosvaccin (Zostavax) vanwege een te geringe bescherming.

PW27/28 - 03-07-2020 | door PW

Emicizumab beschikbaar voor patiënten met ernstige hemofilie A

Emicizumab (Hemlibra) is toegelaten tot het basispakket; het middel komt beschikbaar voor ongeveer zevenhonderd patiënten met ernstige hemofilie A.

PW26 - 26-06-2020 | door PW

Raas-remmers verhogen kans op besmetting met SARS-CoV-2 niet

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA adviseert patiënten door te gaan met het gebruik van een ACE-remmer of angiotensine-II-antagonist. Het gebruik van deze middelen heeft geen effect op het risico geïnfecteerd te raken met SARS-CoV-2. ACE-remmers of angiotensine-II-antagonisten hebben ook geen negatieve impact op de uitkomsten bij patiënten met COVID-19. Dit blijkt uit recent observationeel onderzoek.

PW25 - 19-06-2020 | door PW

Alpelisib verschaft nieuwe behandeling voor hormoon-positieve borstkanker

De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) van het EMA oordeelt positief over een handelsvergunning voor een nieuw vaccin dat actieve immunisatie biedt om ebolavirusziekte bij personen van 1 jaar en ouder te voorkomen.

PW24 - 10-06-2020 | door PW

Hormoonsuppletie bij overgangsklachten verhoogt risico op borstkanker langdurig

De veiligheidscommissie van het Europese Geneesmiddel Agentschap EMA, de PRAC, beveelt nieuwe maatregelen aan om fouten met depotpreparaten met leuproreline te voorkomen. Leuproreline moet alleen worden toegediend door zorgverleners die bekend zijn met het gereedmaken en toediening van leuproreline. Patiënten moeten het middel niet zelf toedienen.

PW 22/23 - 26-05-2020 | door PW

Remdesivir nu ook bij patiënten met covid-19 zonder invasieve beademing

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA beveelt aan om het compassionate use van remdesivir uit te breiden naar in het ziekenhuis opgenomen patiënten met ernstige COVID-19 die behandeling met zuurstof nodig hebben, niet-invasieve beademing of ECMO.

PW21 - 20-05-2020 | door PW

Vergunning medicijnen met ranitidine uit voorzorg opgeschort

De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) van het EMA raadt uit voorzorg opschorting aan van de handelsvergunning van alle geneesmiddelen die ranitidine bevatten vanwege de aanwezigheid van kleine hoeveelheden N-nitrosodimethylamine (NDMA).

PW20 - 14-05-2020 | door PW

Bijwerkingen van (hydroxy)-chloroquine afhankelijk van indicatie

Bij gebruik van chloroquine zijn bij Bijwerkingencentrum Lareb vooral huidreacties (19%), reacties op het centraal zenuwstelsel (10%) en psychische klachten (10%) gemeld. Bij hydroxychloroquine zijn de meest gemelde bijwerkingen huidreacties (20%) en maagdarmklachten (16%).

PW19 - 08-05-2020 | door PW

Document acties

Back to top