Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelennieuws

Nieuw recombinant vaccin tegen gordelroos beschikbaar

Per 1 juni is een nieuw vaccin tegen gordelroos (Shingrix) beschikbaar in Nederland. De Gezondheidsraad heeft vorig jaar een positief advies uitgebracht over dit vaccin, omdat het in negen van de tien gevallen gordelroos voorkomt en de bescherming lang aanhoudt. Eerder gaf de Gezondheidsraad een negatief advies over een ander, levend verzwakt gordelroosvaccin (Zostavax) vanwege een te geringe bescherming.

PW27/28 - 03-07-2020 | door PW

Emicizumab beschikbaar voor patiënten met ernstige hemofilie A

Emicizumab (Hemlibra) is toegelaten tot het basispakket; het middel komt beschikbaar voor ongeveer zevenhonderd patiënten met ernstige hemofilie A.

PW26 - 26-06-2020 | door PW

Raas-remmers verhogen kans op besmetting met SARS-CoV-2 niet

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA adviseert patiënten door te gaan met het gebruik van een ACE-remmer of angiotensine-II-antagonist. Het gebruik van deze middelen heeft geen effect op het risico geïnfecteerd te raken met SARS-CoV-2. ACE-remmers of angiotensine-II-antagonisten hebben ook geen negatieve impact op de uitkomsten bij patiënten met COVID-19. Dit blijkt uit recent observationeel onderzoek.

PW25 - 19-06-2020 | door PW

Alpelisib verschaft nieuwe behandeling voor hormoon-positieve borstkanker

De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) van het EMA oordeelt positief over een handelsvergunning voor een nieuw vaccin dat actieve immunisatie biedt om ebolavirusziekte bij personen van 1 jaar en ouder te voorkomen.

PW24 - 10-06-2020 | door PW

Hormoonsuppletie bij overgangsklachten verhoogt risico op borstkanker langdurig

De veiligheidscommissie van het Europese Geneesmiddel Agentschap EMA, de PRAC, beveelt nieuwe maatregelen aan om fouten met depotpreparaten met leuproreline te voorkomen. Leuproreline moet alleen worden toegediend door zorgverleners die bekend zijn met het gereedmaken en toediening van leuproreline. Patiënten moeten het middel niet zelf toedienen.

PW 22/23 - 26-05-2020 | door PW

Remdesivir nu ook bij patiënten met covid-19 zonder invasieve beademing

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA beveelt aan om het compassionate use van remdesivir uit te breiden naar in het ziekenhuis opgenomen patiënten met ernstige COVID-19 die behandeling met zuurstof nodig hebben, niet-invasieve beademing of ECMO.

PW21 - 20-05-2020 | door PW

Vergunning medicijnen met ranitidine uit voorzorg opgeschort

De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) van het EMA raadt uit voorzorg opschorting aan van de handelsvergunning van alle geneesmiddelen die ranitidine bevatten vanwege de aanwezigheid van kleine hoeveelheden N-nitrosodimethylamine (NDMA).

PW20 - 14-05-2020 | door PW

Bijwerkingen van (hydroxy)-chloroquine afhankelijk van indicatie

Bij gebruik van chloroquine zijn bij Bijwerkingencentrum Lareb vooral huidreacties (19%), reacties op het centraal zenuwstelsel (10%) en psychische klachten (10%) gemeld. Bij hydroxychloroquine zijn de meest gemelde bijwerkingen huidreacties (20%) en maagdarmklachten (16%).

PW19 - 08-05-2020 | door PW

Pneumokokken-vaccinatie van start bij oudste personen uit de doelgroep

Begin april is er een nieuwe flacon arseentrioxide (Trisenox) op de markt gekomen. De flacon vervangt de huidige ampullen en is twee keer zo geconcentreerd. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen adviseert zorgverleners de komende tijd goed op te letten bij het voor toediening gereedmaken van het middel. Door verwisseling kunnen medicatiefouten optreden. Arseentrioxide wordt gebruikt bij volwassen patiënten met acute promyelocytaire leukemie.

PW18 - 01-05-2020 | door PW

Document acties

Back to top