Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelennieuws

Hormoonsuppletie bij overgangsklachten verhoogt risico op borstkanker langdurig

De veiligheidscommissie van het Europese Geneesmiddel Agentschap EMA, de PRAC, beveelt nieuwe maatregelen aan om fouten met depotpreparaten met leuproreline te voorkomen. Leuproreline moet alleen worden toegediend door zorgverleners die bekend zijn met het gereedmaken en toediening van leuproreline. Patiënten moeten het middel niet zelf toedienen.

PW 22/23 - 26-05-2020 | door PW

Remdesivir nu ook bij patiënten met covid-19 zonder invasieve beademing

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA beveelt aan om het compassionate use van remdesivir uit te breiden naar in het ziekenhuis opgenomen patiënten met ernstige COVID-19 die behandeling met zuurstof nodig hebben, niet-invasieve beademing of ECMO.

PW21 - 20-05-2020 | door PW

Vergunning medicijnen met ranitidine uit voorzorg opgeschort

De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) van het EMA raadt uit voorzorg opschorting aan van de handelsvergunning van alle geneesmiddelen die ranitidine bevatten vanwege de aanwezigheid van kleine hoeveelheden N-nitrosodimethylamine (NDMA).

PW20 - 14-05-2020 | door PW

Bijwerkingen van (hydroxy)-chloroquine afhankelijk van indicatie

Bij gebruik van chloroquine zijn bij Bijwerkingencentrum Lareb vooral huidreacties (19%), reacties op het centraal zenuwstelsel (10%) en psychische klachten (10%) gemeld. Bij hydroxychloroquine zijn de meest gemelde bijwerkingen huidreacties (20%) en maagdarmklachten (16%).

PW19 - 08-05-2020 | door PW

Pneumokokken-vaccinatie van start bij oudste personen uit de doelgroep

Begin april is er een nieuwe flacon arseentrioxide (Trisenox) op de markt gekomen. De flacon vervangt de huidige ampullen en is twee keer zo geconcentreerd. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen adviseert zorgverleners de komende tijd goed op te letten bij het voor toediening gereedmaken van het middel. Door verwisseling kunnen medicatiefouten optreden. Arseentrioxide wordt gebruikt bij volwassen patiënten met acute promyelocytaire leukemie.

PW18 - 01-05-2020 | door PW

Document acties

Back to top