Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelennieuws

Positief advies voor weesgeneesmiddelbij Dravetsyndroom

Fenfluramine (Fintepla) ontving een positief advies van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor een handelsvergunning. Dit weesgeneesmiddel is bedoeld voor kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen met het syndroom van Dravet (ernstige myoklone epilepsie) als adjuvans bij andere anti-epileptica. Dit zeldzame epilepsiesyndroom ontstaat in de kinderleeftijd.

PW4 - 29-01-2021 | door PW

Perampanel inzetbaar als adjuvans voor jongere epilepsie-patiënt

Voor twee geneesmiddelen heeft de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) positief geadviseerd voor uitbreiding van indicaties.

PW3 - 22-01-2021 | door PW

HER2-aangrijpingspunt voor nieuwe mammacarcinoom-behandeling

Twee middelen tegen HER2-positief mammacarcinoom ontvingen een positief advies van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor een handelsvergunning.

PW1en2 - 08-01-2021 | door PW

Nodig: update productinformatie (hydroxy)chloroquine

De veiligheidscommissie van het Europees medicijnagentschap, de PRAC, beveelt aan de productinformatie van chloroquine- of hydroxychloroquine-bevat­tende geneesmiddelen te updaten.

PW51/52 - 18-12-2020 | door PW

Minder kans op influenza na post-expositieprofylaxe

Het antivirale middel baloxavir marboxil (Xofluza) heeft een positief advies voor een handelsvergunning gekregen van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Het geneesmiddel kan worden toegepast bij de behandeling en de post-expositieprofylaxe van ongecompliceerde influenza. De actieve vorm, baloxavir, remt het vermeerderen van het virus en verkort hiermee de duur van influenza-gerelateerde symptomen. Ook is het risico op het krijgen van influenza kleiner na post-expositieprofylaxe.

PW50 - 11-12-2020 | door PW

CHMP: uitbreiding indicaties vijf geneesmiddelen

Vijf geneesmiddelen ontvingen een positief advies van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor uitbreiding van hun indicaties.

PW49 - 04-12-2020 | door PW

Ook bij milde lymfopenie oppassen met dimethylfumaraat

Patiënten met milde lymfopenie – lymfocytenaantal ≥0,8 × 109/L en onder de ondergrens van normaal – lopen het risico op progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) bij gebruik van dimethylfumaraat (Tecfidera).

PW48 - 27-11-2020 | door PW

Fosfaatbinder voor kinderen met chronische nierziekte

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geadviseerd over uitbereiding van de indicaties van twee geneesmiddelen.

PW 47 - 20-11-2020 | door PW

Twee weesgeneesmiddelen goedgekeurd voor handelsvergunning

Twee weesgeneesmiddelen hebben een positief advies gekregen van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor een handelsvergunning, te weten het middel lumasiran (Oxlumo) en een gentherapie (Libmeldy).

PW45 - 06-11-2020 | door PW

Eerste car-therapie voor mantelcel-lymfoom

De behandeling van mantelcel-lymfoom bij volwassenen met autologe anti-CD19- getransduceerde CD3-positieve cellen, brexucabtagene autoleucel (Tecartus), ontving goedkeuring voor een voorwaardelijke handelsvergunning door de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP).

PW44 - 30-10-2020 | door PW

Beoordelingen tagraxofusp en emapalumab opnieuw onder de loep

Het eerdere negatieve CHMP-oordeel over handelsvergunningen voor twee nieuwe weesgeneesmiddelen, tagraxofusp (Elzonris) en emapalumab (Gamifant), wordt op aanvraag van de fabrikanten opnieuw bekeken door de commissie. Hierna volgt de uiteindelijke aanbeveling.

PW43 - 23-10-2020 | door PW

Psychiatrische bijwerkingen door illegaal antirook-middel

Gebruikers van het illegale antirook­middel Tabex kunnen te maken krijgen met psychiatrische bijwerkingen, zoals psychose, angst, paniekaanvallen, suïcidale gedachten of depressie. Dit meldt Bijwerkingencentrum Lareb, nadat het zeven meldingen ontving over dergelijke klachten bij gebruik van Tabex.

PW42 - 16-10-2020 | door PW

Beoordelingen Committee for Medicinal Products (CHMP)

De Committee for Medicinal Products (CHMP) van het EMA heeft positief geadviseerd over de volgende zaken.

PW 40/41 - 02-10-2020 | door PW

Positieve oordelen van de Committee for Human Medicinal Products (CHMP)

Acalabrutinib geregistreerd bij chronische lymfatische leukemie.

PW39 - 25-09-2020 | door PW

Kans op leverschade door ulipristalacetaat 5 mg-tabletten

Ulipristalacetaat (Esmya) 5 mg-tabletten, gebruikt als behandeling voor symptomen van uterusmyomen (vleesbomen), kunnen leverschade veroorzaken inclusief de noodzaak tot een levertransplantatie. Dit bevestigt de veiligheidscommissie van het Europese Geneesmiddel Agentschap (EMA), de PRAC, na herbeoordeling van het geneesmiddel. De PRAC beveelt daarom intrekking van de handelsvergunningen van dit middel aan.

PW38 - 18-09-2020 | door PW

Gebruik trabectedine bij ovarium-carcinoom ongewijzigd

Het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA) adviseert het gebruik van trabectedine (Yondelis) bij behandeling van ovariumcarcinoom niet te wijzigen. Dit concludeert zij na beoordeling van een onderzoek naar trabectedine als derdelijnsbehandeling bij patiënten met eierstokkanker. De studieresultaten worden opgenomen in de productinformatie van het geneesmiddel.

PW37 - 11-09-2020 | door PW

Crizanlizumab ter preventie vaso-occlusieve crises bij sikkelcelziekte

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een voorwaardelijke handelsvergunning aanbevolen voor het geneesmiddel crizanlizumab (Adakveo).

PW36 - 04-09-2020 | door PW

EMA: geef uw mening

Het Europees medicijnagentschap (EMA) nodigt iedereen die gebruikmaakt van zijn communicatiekanalen uit de communication perception survey in te vullen.

PW36 - 04-09-2020 | door PW

Vaginale ring met dapivirine in strijd tegen hiv-1-besmetting wereldwijd

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over een handelsvergunning voor een vaginale dapivirine-ring om het risico op een infectie met het humaan immunodeficiëntievirus type 1 (hiv-1) te verkleinen. Dit geneesmiddel, in combinatie met veiliger vrijen, is bestemd voor vrouwen die geen pre-expositieprofylaxe (PrEP) gebruiken, kunnen gebruiken of wanneer dit niet beschikbaar is.

PW35 - 28-08-2020 | door PW

Eerste antilichaam-geneesmiddel-conjugaat tegen multipel myeloom

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een voorwaardelijke handelsvergunning aanbevolen voor het geneesmiddel belantamab mafodotin (Blenrep).

PW 33/34 - 14-08-2020 | door PW

Document acties

Back to top