Geneesmiddelennieuws
Narcolepsie-middel goedgekeurd voor pediatrische toepassing
Artsen kunnen het narcolepsie-middel pitolisant (Wakix) nu ook bij kinderen vanaf 6 jaar toepassen. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies afgegeven voor de pediatrische toepassing. Pitolisant is al geregistreerd voor volwassenen en sinds 2016 hiervoor in de handel.
Sirolimus als gel toepasbaar bij angiofibroom in het gezicht
Sirolimus voor dermaal gebruik (Hyftor) heeft van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP groen licht gekregen voor een handelsvergunning. Hyftor, dat beschikbaar zal komen als gel met de sterkte 2 mg/g en is bedoeld voor lokaal gebruik, is geïndiceerd voor de behandeling van volwassenen en kinderen ouder dan 6 jaar met een angiofibroom (goedaardige tumor) in het gezicht die is geassocieerd met tubereuze sclerose complex (TSC). TSC is een erfelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een afwijking in één van de twee TSC-genen en leidt tot goedaardige tumoren in bijvoorbeeld de hersenen, de longen, de nieren en de huid.
Nieuwe doseeradviezen voor antibiotica bij kinderen in Kinderformularium
Voor een aantal antibiotica zijn nieuwe doseeradviezen opgenomen in het Kinderformularium. Het gaat om de middelen amoxicilline, amoxicilline/clavulaanzuur, ceftazidim, cefuroxim, ciprofloxacine, cotrimoxazol, levofloxacine en piperacilline/tazobactam.
Monoklonaal antilichaam cemiplimab breder inzetbaar bij NSCLC
Het monoklonale antilichaam cemiplimab (Libtayo) kreeg groen licht van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Artsen kunnen het middel al als monotherapie voorschrijven als eerstelijnsbehandeling van lokaal gevorderd (geen kandidaat voor chemoradiotherapie) of gemetastaseerd niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) met een PD-L1-expressie van 50% of meer zonder EGFR-, ALK-, of ROS1-mutaties.
Pirfenidon ook bij gevorderde longaandoening toe te passen
Artsen kunnen pirfenidon (Esbriet) breder inzetten. Het middel is al geregistreerd bij volwassenen met een lichte tot matige vorm van de chronische longziekte idiopathische pulmonale fibrose (IPF). De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft geoordeeld dat het ook bij volwassenen met de gevorderde vorm van IPF is toe te passen.
Middel voor sikkelcelziekte-patiënten mogelijk toch niet effectief
Voor patiënten met sikkelcelziekte is crizanlizumab (Adakveo) mogelijk toch niet effectief. Het middel kreeg een aantal jaren geleden een handelsvergunning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Doel van de behandeling met crizanlizumab is pijnlijke aanvallen te voorkomen, echter nu lijkt de meerwaarde van dit middel twijfelachtig, zo blijkt uit tussentijdse resultaten van een effectiviteitsstudie.
Nieuw middel op de markt voor behandeling magnesiumdeficiëntie
Voor patiënten met magnesiumdeficiëntie is nu ook magnesiumcitraat (Magmedi) op de markt. Het middel, dat beschikbaar is als tablet van 97 mg, overeenkomend met 4 mmol, is zowel profylactisch als therapeutisch te gebruiken.
Uitbreiding arsenaal pijnstillers door komst nieuwe varianten
Voor volwassenen met milde tot matige pijnklachten is het combinatiepreparaat paracetamol/ibuprofen (Nuralgan) beschikbaar. Een tablet bevat 500 mg paracetamol en 200 mg ibuprofen.
GLP-1-agonist dulaglutide ook bij kinderen met diabetes toe te passen
Het diabetesmiddel dulaglutide (Trulicity) kan bij kinderen worden gebruikt, vindt de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP. De commissie heeft de registratie-aanvraag van de fabrikant voor toepassing bij kinderen vanaf 10 jaar met diabetes mellitus type 2 positief beoordeeld.
Combinatiepreparaat calcipotriol/betamethason nu ook in crèmevorm
Voor mensen met plaque psoriasis is het combinatiepreparaat calcipotriol/betamethason nu ook in crèmevorm beschikbaar (Wynzora). Het preparaat is al op de markt als zalf (generiek), gel (Dovobet, generiek) en schuim (Enstilar).
Antibioticum pivmecillinam opnieuw in de handel
Het antibioticum pivmecillinam (Selexid) is opnieuw in de handel gekomen. Het middel is geregistreerd voor de behandeling van volwassenen met acute ongecompliceerde urineweginfecties.
Dapagliflozine breder inzetbaar bij symptomatisch chronisch hartfalen
Dapagliflozine (Forxiga) kreeg een positief advies van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Het middel was al toepasbaar bij de behandeling van symptomatisch chronisch hartfalen met verminderde ejectiefractie (HFrEF). Door de uitbreiding is het nu ook inzetbaar bij deze aandoening onafhankelijk van de ejectiefractie.
Nieuwe enzymvervangende therapie bij ziekte van Pompe
De enzymvervangende therapie met cipaglucosidase alfa (Pombiliti) ontving van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor toepassing bij de ziekte van Pompe. Het is bedoeld als langdurige behandeling voor volwassenen met de laat-verworven vorm in combinatie met miglustat.
Olaparib breder inzetbaar bij prostaatcarcinoom na advies CHMP
Olaparib (Lynparza) kreeg een positief advies van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied.
Nieuwe middelen voor zeldzame stofwisselingsziektes geregistreerd
Voor de behandeling van twee zeldzame stofwisselingsziektes zijn weesgeneesmiddelen geregistreerd. Voor erfelijke transthyretine-gemedieerde amyloïdose (hATTR-amyloïdose) met polyneuropathie in stadium 1 of stadium 2 is voor de behandeling met vutrisiran (Amvuttra) een handelsvergunning verleend. Fosdenopterin (Nulibry) ontving een voorwaardelijke handelsvergunning voor de behandeling van molybdeen-cofactor-deficiëntie (MoCD) type A.
Interleukineremmer dupilumab nu ook toepasbaar bij andere huidaandoening
Dupilumab (Dupixent) kreeg een positief advies van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Het middel is al op de markt voor de behandeling van matig tot ernstig constitutioneel eczeem en kan als adjuvans worden ingezet bij ernstig eosinofiel astma met type 2 inflammatie en bij chronische rinosinusitis met neuspoliepen (CRSwNP).
Complementremmer ravulizumab te gebruiken bij myasthenia gravis
De complementremmer ravulizumab (Ultomiris) heeft groen licht gekregen van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Het middel is al geregistreerd bij de behandeling van paroxismale nachtelijke hemoglobinurie (PNH). Dit is een zeldzame, verworven vorm van hemolytische anemie die ontstaat door een mutatie in een stamcelgen. Daarnaast is het in de handel voor de behandeling van de zeldzame nierziekte atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS).
Indicatiegebied zanubrutinib verder uitgebreid na CHMP-advies
De tyrosinekinaseremmer zanubrutinib (Brukinsa) heeft opnieuw groen licht gekregen van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied.
Dalbavancine en bupivacaïne ook te gebruiken bij kinderen
Artsen kunnen het antibioticum dalbavancine (Xydalba) en het lokale anestheticum bupivacaïne (Exparel) nu ook bij kinderen toepassen. Deze middelen kregen van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP hiervoor een positief advies.
Checkpointremmer cemiplimab ook inzetbaar bij baarmoederhalskanker
Cemiplimab (Libtayo) ontving van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor uitbreiding van het indicatiegebied.