Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Wereldwijd tekort tocilizumab dreigt door corona

PW38 - 15-09-2021
Door de stijgende vraag wereldwijd naar ontstekingsremmer RoActemra (tocilizumab) in de intraveneuze vorm raakt de voorraad op. Het middel wordt ook off-label gebruikt bij ernstig zieke COVID-19-patiënten. In Nederland is RoActemra nog beschikbaar, maar de voorraad is beperkt. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Wereldwijd tekort tocilizumab dreigt door corona

De leverancier verwacht in december weer RoActemra te kunnen leveren, dat is geregistreerd voor de behandeling van reuma. Ook krijgen patiënten het middel bij immuuntherapie (CAR-T) tegen kanker als ze last hebben van ernstige ontstekingsreacties: Cytokine Release Syndrome (CRS).

In augustus is het Europees medicijnagentschap gestart met de beoordeling van tocilizumab voor de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten.

Pennen en spuiten

RoActemra is in Nederland nog beschikbaar als voorgevulde pennen en spuiten, die worden gebruikt bij reumapatiënten. Mogelijk moeten patiënten bij tekorten wisselen van de pen naar de spuit of andersom. RoActrema in intraveneuze vorm is beperkt op voorraad.

Het landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG), dat de voorraden ic-medicatie voor COVID-19 bewaakt, kijkt naar een ander geneesmiddel voor deze patiënten. Volgens het CBG wordt hiermee waarschijnlijk het tekort voor patiënten met een ernstige vorm van reuma en voor patiënten met CRS opgevangen.

Apotheekbereiding

Tocilizumab is een ingewikkeld geneesmiddel om te produceren, daarom is het niet mogelijk om in korte tijd te voldoen aan de wereldwijde vraag naar RoActemra. Het is om die reden ook geen optie andere leveranciers het middel te laten maken. Ook apothekers kunnen tocilizumab niet zelf bereiden, aldus het CBG.

Document acties

gearchiveerd onder: tocilizumab, corona, tekort
Back to top