Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Levomepromazine vergoed in palliatieve fase

PW40en41 - 30-09-2021
Levomepromazine (Nozinan), voor gebruik bij palliatieve sedatie in de thuissituatie, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Levomepromazine vergoed in palliatieve fase

Levomepromazine is niet onderling vervangbaar met andere geneesmiddelen in het GVS en daarom adviseert het zorginstituut het geneesmiddel op te nemen in de bijlage 1B en bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Vergoeding is uitsluitend mogelijk bij de inzet voor palliatieve sedatie of misselijkheid en braken in de palliatieve fase.

Op dit moment wordt het geneesmiddel nog niet vergoed, omdat het niet is opgenomen in het basispakket. Daardoor komen de kosten voor het gebruik na overlijden van de patiënt voor rekening van de nabestaanden.

Levomepromazine is een off-labeltoepassing en is dus niet officieel geregistreerd voor deze indicatie, maar wordt volgens het ZIN al jarenlang gebruikt op basis van de eigenschappen van het geneesmiddel. Deze toepassing is opgenomen in de landelijke richtlijn Palliatieve Sedatie.

Document acties

gearchiveerd onder: vergoed, palliatieve fase, Levomepromazine
Back to top