Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Veelbelovende kankermedicijnen tijdelijk in het pakket

PW40en41 - 28-09-2021
Twee tumor-agnostische geneesmiddelen tegen zeldzame kanker, larotrectinib en entrectinib, worden vanwege de hoge verwachtingen van medisch specialisten tijdelijk vergoed uit het basispakket. Dat heeft de minister voor Medische Zorg besloten op advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Veelbelovende kankermedicijnen tijdelijk in het pakket

Tumor-agnostische geneesmiddelen laten tumoren slinken bij kankerpatiënten met een bepaalde afwijking in het DNA, los van het type kanker. Over deze middelen is wereldwijd nog onvoldoende kennis om ze definitief toe te laten. Normaal komen geneesmiddelen dan niet in aanmerking voor vergoeding uit het basispakket, maar volgens het zorginstituut zien medisch specialisten larotrectinib en entretectinib als "zeer veelbelovend".

Door de tijdelijke toelating zijn de twee geneesmiddelen al wel beschikbaar voor patiënten en kan ondertussen meer onderzoek worden gedaan naar de werking.

Data verzamelen

Larotrectinib en entretectinib zijn de komende 3,5 jaar beschikbaar voor patiënten met zogeheten solide tumoren met NTRK-genfusie. In deze periode verzamelen zorgverleners zoveel mogelijk data over de behandelingen en ontwikkelt het zorginstituut een nieuwe aanpak om tumor-agnostische geneesmiddelen te beoordelen.

Na afloop van die 3,5 jaar beoordeelt het ZIN of larotrectinib en entretectinib in het basispakket kunnen blijven.

Document acties

Back to top