Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Advies paracetamol bij zwangerschap ongewijzigd

PW40en41 - 24-09-2021
Het advies voor gebruik van paracetamol bij pijn en koorts tijdens de zwangerschap kan ongewijzigd blijven, stelt kenniscentrum Moeders van Morgen. Paracetamol is voor zwangeren nog steeds de beste keus bij hevige pijn en koorts, maar het dient in een zo laag mogelijke, effectieve dosering te worden gebruikt.
Advies paracetamol bij zwangerschap ongewijzigd

Het kenniscentrum reageert hiermee op een artikel in Nature Reviews Endocrinology, waarin 91 artsen en wetenschappers uit de hele wereld pleiten voor terughoudendheid bij het gebruik van deze pijnstiller tijdens de zwangerschap.

De onderzoekers stellen dat er meer aandacht bij zorgverleners moet zijn voor de risico’s voor het ongeboren kind. Prenatale blootstelling aan paracetamol is mogelijk geassocieerd met onder meer neurologische ontwikkelingsstoornissen en urogenitale afwijkingen, blijkt uit epidemiologisch en dierexperimenteel onderzoek.

Geen eenduidige aanwijzingen

Moeders van Morgen - het kenniscentrum geneesmiddelen bij kinderwens, tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode - heeft op basis van deze bevindingen het advies niet aangepast. Er zijn geen eenduidige aanwijzingen voor een hoger risico op aangeboren afwijkingen of effecten op lange termijn, aldus het kenniscentrum. Om de precieze veiligheid van paracetamol te kunnen vaststellen is meer en beter onderzoek nodig.

Ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert om paracetamol alleen te gebruiken als het echt nodig is en zo kort mogelijk en in de laagst mogelijke dosering.

Document acties

gearchiveerd onder: Lareb, zwangerschap, paraxetamol, CBG
Back to top