Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Veel bijwerkingen bij omzetting dexamfetamine

06-07-2021
Patiënten blijven bekende bijwerkingen ervaren en ontregeling van hun ADHD-klachten nadat ze zijn omgezet van dexamfetamine naar Amfexa of Tentin. Dat blijkt uit inmiddels 350 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Veel bijwerkingen bij omzetting dexamfetamine

De meeste meldingen gaan over bijwerkingen die vaak voorkomen, zoals sombere stemming, hoofdpijn en hartkloppingen, en al in de bijsluiter staan.

Dexamfetamine was lange tijd als niet-geregistreerde apotheekbereiding beschikbaar, maar sinds 2016 is het merkgeneesmiddel Amfexa op de markt. In 2020 veranderde de fabrikant de naam Amfexa in Tentin. Hierbij is de samenstelling gelijk gebleven maar kan de Tentin-tablet in vier gelijke stukken verdeeld worden en de Amfexa-tablet niet, aldus Lareb.

Apotheekbereiding

Doordat dexamfetamine sinds 2016 als geregistreerd middel op de markt is, mag door een apotheek bereide dexamfetamine alleen bij speciale behoefte van medische aard worden afgeleverd. Volgens Lareb heeft dit er waarschijnlijk voor gezorgd dat meer patiënten zijn omgezet op Amfexa/Tentin. Tot nu toe zijn er ongeveer 27.000 patiënten omgezet naar Tentin. In Nederland zijn er zo’n 37.000 patiënten die dexamfetamine voorgeschreven krijgen.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geïnformeerd over deze bevindingen.

Document acties

Back to top