Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NVWA waarschuwt voor kruidenpreparaat Montalin

07-07-2021
Consumenten moeten stoppen met het gebruik van het kruidenpreparaat Montalin, dat naast kruiden ook meloxicam en paracetamol bevat. Deze pijnstillers zijn illegaal toegevoegd en staan niet vermeld op de verpakking. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
NVWA waarschuwt voor kruidenpreparaat Montalin

De vijf webshops in Nederland die Montalin verkochten, hebben de handel direct moeten staken, maar onlangs ontving de NVWA toch signalen dat het kruidenpreparaat via besloten groepen op sociale media of via buitenlandse websites nog steeds wordt verkocht.

Montalin is een kruidenpreparaat uit Indonesië dat vijf verschillende kruiden bevat. Het wordt gebruikt bij onder meer spierpijn, jicht, stress, migraine en reuma.

Uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb eerder dit jaar heeft ontvangen, bleek dat gebruikers opvallend snel minder last hadden van pijn na gebruik van het kruidenpreparaat. Onderzoek van Lareb wees uit dat Montalin ook meloxicam en paracetamol bevatte, waardoor gebruikers van dit kruidenpreparaat zonder dat ze het weten hoge doseringen pijnstillers binnenkrijgen.

Interacties

De resultaten van het onderzoek dat de NVWA zelf heeft verricht bij de vijf de webshops die Montalin in Nederland verkochten, bevestigen de aanwezigheid van werkzame hoeveelheden meloxicam en paracetamol. Deze hoeveelheden kunnen zorgen voor bijwerkingen of ongewenste interacties met andere medicatie. De webshops maakten, volgens de toezichthouder, ook ontoelaatbare medische claims.

Consumenten die Montalin nog aantreffen op de Nederlandse markt kunnen dit melden bij de NVWA.

 

 

Document acties

Back to top