Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ legt terecht boetes op aan Dokteronline

PW28en29 - 05-07-2021
Voor het te koop aanbieden van receptgeneesmiddelen heeft de website Dokteronline.com terecht twee boetes gekregen van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, bekendgemaakt, meldt IGJ.
IGJ legt terecht boetes op aan Dokteronline

Via de website Dokteronline.com werd reclame gemaakt voor receptgeneesmiddelen en geneesmiddelen waarvoor in Nederland geen handelsvergunning was verleend, oordeelde, net als de rechtbank eerder, de Raad van State. Ook werden geneesmiddelen aan Nederlandse patiënten te koop aangeboden.Het is verboden publieksreclame te maken voor receptgeneesmiddelen en voor geneesmiddelen zonder handelsvergunning. Ook was het bedrijf niet bevoegd medicijnen aan te bieden die uitsluitend op recept of in de apotheek verkocht mogen worden. Bovendien beschikte Dokteronline.com niet over het benodigde EU-logo voor online verkoop in Nederland.Volgens IGJ is Dokteronline een grote speler op internet: de website was actief in onder andere Zweden, Engeland, Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Boetes

IGJ heeft Dokteronline.com in 2017 en 2018 boetes opgelegd van respectievelijk € 102.000,- en € 12.000,- , voor het verleiden van Nederlandse patiënten om geneesmiddelen te bestellen zonder dat daar een Nederlandse arts of apotheker bij betrokken was, of omdat er sprake was van geneesmiddelen waarvoor geen handelsvergunning was verleend.Dokteronline.com was zelf van mening dat het zich wel aan de regels had gehouden, omdat het gebruik had gemaakt van (buitenlandse) artsen en apothekers.

Geneesmiddelenwet

Bijzonder aan deze zaak is, volgens de inspectie, dat dit de eerste keer is dat de rechter heeft beslist dat de Nederlandse Geneesmiddelenwet van toepassing kan zijn op een website van een in het buitenland gevestigde onderneming; Dokteronline.com was gevestigd op Curaçao.Volgens de rechter is het niet van belang dat het bedrijf op de website en in de algemene voorwaarden had opgenomen dat er slechts sprake was van bemiddeling, via een “intermediair platform”. Dokteronline.com heeft namelijk niet alleen als platform opgetreden, maar heeft bepaalde geneesmiddelen zelf rechtstreeks aan patiënten te koop aangeboden, aldus de Raad van State.

Document acties

gearchiveerd onder: boete, IGJ, dokteronline
Back to top