Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tekort tocilizumab voorlopig voorkomen door extra levering

PW51en52 - 13-12-2021
Voor ziekenhuisapothekers is het vanaf vandaag weer mogelijk de interleukine 6 (IL-6)-remmer tocilizumab te bestellen. Door een tussentijdse levering is een absoluut tekort van dit geneesmiddel, dat ook off-label wordt gebruikt bij COVID-19, in Nederland voorkomen. Dat meldt de Federatie Medisch Specialisten (FMS).
Tekort tocilizumab voorlopig voorkomen door extra levering

Ondanks deze levering is er nog steeds sprake van schaarste aan de IL-6-remmers sarilumab en tocilizumab, benadrukt de FMS, daarom geldt een gemaximaliseerde bestelling per ziekenhuis. Ook wordt de uitlevering van tocilizumab na bestelling gecoördineerd door het Landelijk Centrum Geneesmiddelen (LCG).

Voor medisch specialisten blijft het aangepaste behandeladvies van 1 december gehandhaafd: ziekenhuizen blijven sarilumab voor COVID-19-patiënten gebruiken zolang er nog voorraad is in hun ziekenhuis. Indien er geen voorraad meer is van sarilumab, dan is overgang naar tocilizumab 400 mg i.v. voor coranapatiënten noodzakelijk.

Reumapatiënten

Reumapatiënten zijn in verband met de schaarste omgezet van tocilizumab i.v. naar tocilizumab s.c. In het belang van de stabiliteit van de behandeling van deze patiënten wordt dit voortgezet. Het behandeladvies geeft, volgens de FMS, zo goed mogelijk invulling aan het beschikbaar houden van IL-6-remmers voor alle patiënten.

Document acties

Back to top