Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schadelijke stof dinitrophenol aangetroffen in afslankmiddelen

01-12-2021
Op de Nederlandse markt worden afslankmiddelen online aangeboden die 2,4-dinitrophenol (DNP) bevatten. Deze gevaarlijke toxische stof kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept op deze producten niet te kopen.
Schadelijke stof dinitrophenol aangetroffen in afslankmiddelen

Na inname van 1-3 gram DNP per dosering kunnen mensen overlijden. Ook bij lagere doseringen heeft DNP nadelige effecten, zoals huiduitslag, cataract, en effecten op hart en bloedvaten en het zenuwstelsel. Verschillende gebruikers in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk overleden na gebruik van deze stof of belandden in het ziekenhuis. De NVWA waarschuwde ook al in 2015 en 2017 voor deze stof.

DNP, ook wel bekend onder de namen Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldifen en Chemox, is in het verleden in de Verenigde Staten als geneesmiddel op de markt geweest, voor de behandeling van obesitas. Bodybuilders gebruiken DNP om de onderhuidse vetlaag te verminderen.

Na een melding van de Britse autoriteiten is de NVWA een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een mogelijke Nederlandse aanbieder van afslankmiddelen die DNP bevatten. Producten met DNP worden niet via reguliere webshops aangeboden, maar via bijvoorbeeld social media of op het dark web.

 

Document acties

Back to top