Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Minder patiënten kregen vorig jaar medicijn voorgeschreven

PW49 - 30-11-2021
Minder patiënten kregen in 2020 geneesmiddelen voorgeschreven van de huisarts, vooral kinderen en jongeren. Het voorschrijven van antibiotica is het sterkst gedaald van alle geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder bijna vierhonderd huisartsenpraktijken.
Minder patiënten kregen vorig jaar medicijn voorgeschreven

 

Waarschijnlijk is de daling het gevolg van de coronamaatregelen, waardoor ook de verspreiding van andere ziekteverwekkers geremd werd en minder mensen bij de huisarts kwamen.

Twee derde (66%) van de bij de huisarts ingeschreven patiënten kreeg in 2020 een geneesmiddel voorgeschreven. In 2019 was dit nog bijna 70%. Van de geneesmiddelen die al jaren het meest worden voorgeschreven, is de grootste afname te zien bij antibiotica, NSAID’s en neussprays en -druppels.

De afname in voorschrijven was het grootst onder kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. De grootste dalers waren antibiotica, luchtwegverwijders, neussprays en -druppels en antischimmelmiddelen. Volgens de onderzoekers is het aannemelijk dat er minder verspreiding was van infectieziekten door de hygiënemaatregelen en de sluiting van scholen en kinderdagverblijven vanwege corona.

Minder huisartsenbezoek

Ook hangt de afname van het voorschrijven van geneesmiddelen samen met de sterke daling in het aantal contacten met de huisarts onder jongeren.

De cijfers in dit onderzoek zijn gebaseerd op gegevens uit 369 huisartsenpraktijken die zijn aangesloten bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, met in totaal ruim 1,5 miljoen ingeschreven patiënten verspreid over het hele land.

 

Document acties

gearchiveerd onder: 2020, minder voorschriften
Back to top