Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

RIVM opent register voor gecombineerde leefstijlinterventies

PW35 - 25-08-2021
Om gegevens te verzamelen voor onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) heeft het RIVM een speciaal register geopend. Zorgverleners kunnen hierin gegevens vastleggen over de toepassing van interventies.
RIVM opent register voor gecombineerde leefstijlinterventies

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) volgt het RIVM de resultaten van gecombineerde leefstijlinterventies de komende jaren. Volwassenen met overgewicht kunnen met GLI werken aan hun leefstijl. Zorgverleners besteden bij deze interventies aandacht aan gezonde voeding, bewegen en andere factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden, zoals stress en slaapgebrek.

Vanaf 12 augustus jongstleden kunnen zorgverleners in het nieuwe GLI-register gegevens vastleggen over de toepassing van deze preventieve vorm van zorg, zoals leeftijd, geslacht, lengte en gewicht. Maar ook gegevens over de reden voor verwijzing naar de GLI, de zorgverlener en het programma.

Het register is onder andere bedoeld voor praktijkondersteuners huisarts (POH), fysiotherapeuten, leefstijlcoaches, diëtisten of oefentherapeuten.

Landelijk netwerk

Via het register is het ook mogelijk dat zorgverleners inzage krijgen in de resultaten van hun eigen aanbod ten opzichte van dat van andere GLI-aanbieders. Het RIVM verwacht dat met deze informatie behandelingen in de toekomst verbeterd kunnen worden.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelde enkele maanden terug dat zorgverzekeraars, zorggroepen en huisartsen meer moeten doen om GLI tot een succes te maken. Programma’s voor deze vorm van preventieve zorg, die door het RIVM zijn erkend, worden sinds januari 2019 vergoed vanuit de basisverzekering. De NZa benadrukt verder de noodzaak van een goed landelijk dekkend netwerk van gecontracteerd zorgaanbod voor GLI.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: leefstijlinterventies, overgewicht, RIVM
Back to top