Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Blaarvormende huidziekten na vaccinatie met Pfizer

25-08-2021
Na toediening van ongeveer 12 miljoen Pfizer/BioNTech-vaccins heeft Bijwerkingencentrum Lareb vier meldingen ontvangen van blaarvormende huidziekten. Volgens Lareb kan het ook een bijwerking zijn van geneesmiddelen.
Blaarvormende huidziekten na vaccinatie met Pfizer

Het gaat om meldingen van de huidziekten pemphigus en bulleus pemphigoid, waarbij blaren op de huid en slijmvliezen ontstaan. Tot en met eind juli heeft Lareb drie meldingen ontvangen van bulleus pemphigoid en een melding van pemphigus, na vaccinactie met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Op dit moment zijn er geen meldingen voor de andere vaccins.

Volgens Lareb is in wetenschappelijke artikelen het optreden van bulleus pemphigoid na vaccinatie met de mRNA-vaccins beschreven.

Pemphigus en bulleus pemphigoid zijn auto-immuunziekten, waarvan de oorzaak niet bekend is. Mogelijk speelt een specifieke infectie een rol, of is het een bijwerking van geneesmiddelen, aldus Lareb.

EMA

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze meldingen. Het beoordelingscomité van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), waar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) namens Nederland in zit, houdt alle meldingen van pemphigus en bulleus pemphigoid in de gaten.

Document acties

Back to top