Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Quetiapine vaker voorgeschreven bij slapeloosheid

06-12-2021
Huisartsen schrijven de laatste jaren vaker het antipsychoticum quetiapine voor bij slaapproblemen, terwijl dit vanwege bijwerkingen en te weinig bewijs van effectiviteit wordt afgeraden in de richtlijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Quetiapine vaker voorgeschreven bij slapeloosheid

In 2015 kregen 5,5 op de 1000 patiënten die ingeschreven staan bij de huisarts een recept voor quetiapine, een geneesmiddel voor de behandeling van schizofrenie, bipolaire stoornis of ernstige depressie. In 2020 is dit aantal gestegen naar 7,1 op de 1000 patiënten. Het percentage van de voorschriften bij slapeloosheid liep in die periode op van 5,6% naar 9,7%.

Quetiapine werd het vaakst voorgeschreven bij psychische problemen en ruim de helft van de patiënten die quetiapine bij slapeloosheid kreeg voorgeschreven had ook een andere psychische aandoening, zoals depressie (23%), angststoornis (9%) en een persoonlijkheids- of karakterstoornis (6%).

Aanleiding voor Nivel om deze cijfers te analyseren was een onderzoek van het journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV van begin dit jaar, waaruit bleek dat huisartsen en psychiaters quetiapine voorschrijven bij slaapproblemen, terwijl de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aanraden dit niet te doen.

Zorgregistraties

Nivel heeft voor dit onderzoek gebruikgemaakt van de cijfers van de deelnemende huisartsenpraktijken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Voor de analyses zijn, afhankelijk van het jaar, tussen de 196 en 281 huisartsenpraktijken meegenomen, die bij minimaal 30% van de prescripties een ICPC-code registreerden.

                                        

 

 

 

Document acties

Back to top