Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuwe ontstekingsremmers verhogen kans op schimmelinfectie

PW50 - 07-12-2021
Nieuwe ontstekingsremmers, zoals secukinumab, ixekizumab en brodalumab, verhogen de kans op een infectie van mondholte, keelholte of slokdarm met de schimmel Candida met een factor tien tot dertig. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van artsen uit het Radboudumc, meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Nieuwe ontstekingsremmers verhogen kans op schimmelinfectie

Met verschillende onderzoeksmethoden is gekeken naar hoe vaak schimmelinfecties gemeld zijn onder gebruikers van bepaalde ontstekingsremmers. Daarnaast hebben de onderzoekers bestudeerd hoe de afweercellen van de gebruikers reageren op schimmelinfecties.

De interleukine-17-remmers (IL-17-remmers), zoals secukinumab, ixekizumab en brodalumab, verhogen de kans op een infectie. Ook het afweersysteem van de gebruikers van deze geneesmiddelen reageert minder goed op schimmels, concluderen de onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in The Lancet Regional Health Europe.

De IL-17-remmers, die sinds 2015 op de markt zijn, worden voorgeschreven voor onder andere psoriasis, de ziekte van Bechterew en artritis psoriatica. Deze biologicals verminderen de werking van afweercellen of eiwitten die betrokken zijn bij ontsteking.

Volgens Lareb is het belangrijk dat artsen alert zijn op een schimmelinfectie en snel ingrijpen als een patiënt last krijgt van deze bijwerking.

 

Document acties

Back to top