Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Onderzoek naar veneuze trombose na Janssen-vaccin

PW37 - 09-09-2021
De geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) doet nader onderzoek naar gevallen van veneuze trombose na de Janssen-vaccinatie tegen COVID-19. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 33 meldingen hiervan ontvangen.
Onderzoek naar veneuze trombose na Janssen-vaccin

Het gaat om twintig mannen en dertien vrouwen bij wie bloedstolsels in de aderen zijn geconstateerd. Van deze patiënten is niemand overleden als gevolg van de trombose.

Veneuze trombose verschilt van de eerder gemelde zeer zeldzame bijwerking TTS, een combinatie van stolselvorming en een laag aantal bloedplaatjes. Bij de goedkeuring was veneuze trombose als mogelijk risico gezien na een prik met het Janssen-vaccin, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat namens Nederland deelneemt aan PRAC.

In de eerste studie werd duidelijk dat bloedstolsels in de aderen iets vaker voorkwam na het toedienen van het Janssen-vaccin. Dit mogelijke risico is, volgens het CBG, opgenomen in het risicomanagementplan van de fabrikant. In twee grote studies is nu meer informatie verzameld. De PRAC zal beoordelen of er een relatie is tussen trombose en het coronavaccin van Janssen.

 

Document acties

Back to top