Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alertheid geboden bij oogmiddel brolucizumab

PW46 - 08-11-2021
Uit onderzoek is nieuwe informatie gekomen over het ontstaan van ontsteking of verstopping van bloedvaatjes in het netvlies, bijwerkingen van Beovu (brolucizumab). Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners en patiënten alert te zijn op deze bijwerkingen en de risicofactoren.
Alertheid geboden bij oogmiddel brolucizumab

Retinale vasculitis (RV) en retinale vaatocclusie (RVO) zijn bekende bijwerkingen van brolucizumab, een monoklonaal antilichaam voor neovasculaire (‘natte’) leeftijdsgebonden maculadegeneratie (nLMD).

Het CBG adviseert artsen meteen de behandeling met Beovu te stoppen als deze bijwerkingen optreden, en direct de bijwerkingen te behandelen. Tussen de behandelingen met dit geneesmiddel – na de eerste drie doses – moet tussen twee prikken minstens acht weken zitten.

Verder moeten artsen extra goed letten op patiënten die twaalf maanden vóór de eerste Beovu-behandeling een ontsteking in het oog of RVO hebben gehad. Deze groep heeft namelijk een hoger risico op RV of RVO. Ook vrouwen en Japanse patiënten hebben een hoger risico.

Ziekenhuisapothekers

Verder adviseert de medicijnautoriteit aan patiënten alert te zijn op signalen die horen bij een ontsteking in het oog of verstopping van bloedvaatjes in het netvlies: plotseling verlies van zicht, (verergering) roodheid van het oog, oogpijn, wazig of verminderd zicht, een toegenomen aantal kleine deeltjes in het zicht, verhoogde gevoeligheid door licht of ander toegenomen ongemak van het oog.

Fabrikant Novartis heeft over dit onderwerp een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) gestuurd aan oogartsen en ziekenhuisapothekers. In deze brief staat de belangrijke risico-informatie over Beovu.

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: brolucizumab, bijwerkingen
Back to top