Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

KNAW: breng geneesmiddel sneller bij patiënt

06-10-2021
Om wetenschappers te ondersteunen bij het ontwikkelen van geneesmiddelen moet er landelijke coördinatie komen, zodat patiënten sneller en efficiënter toegang krijgen tot nieuwe therapieën. Daarvoor pleit de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
KNAW: breng geneesmiddel sneller bij patiënt

Tussen het allereerste idee voor een nieuw geneesmiddel tot het gebruik door een patiënt kunnen wel vijftien jaar zitten. Daarbij kunnen soms tienduizend andere kandidaatgeneesmiddelen zijn afgevallen, waarvoor tot wel twee miljard euro aan kosten zijn gemaakt.

In haar rapport ‘Meer efficiëntie door innovatie’ inventariseert de KNAW waar het efficiënter kan. Tijdens de vroege ontwikkelfase van geneesmiddelen is er bijvoorbeeld behoefte aan modellen met een grotere voorspellende waarde voor de klinische praktijk. Ook kunnen real world-data slimmer worden gebruikt, en kan de wetenschap een belangrijke bijdrage leveren aan modellen voor een eerlijke prijsbepaling.

Expertisecentrum

Verder pleit de Akademie voor een open dialoog tussen wetenschappers, farmaceutische industrie en regelgevers. Een coördinerend expertisecentrum kan deze samenwerking ondersteunen, richting geven en besluitvorming begeleiden.

Ook kan zo'n centrum, volgens de KNAW, de infrastructuur opzetten die nodig is om de ontwikkeling van nieuwe therapieën sneller te laten verlopen. Met als uiteindelijk doel geneesmiddelen eerder beschikbaar te krijgen voor patiënten.

Document acties

Back to top