Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Blokhuis steunt strijd tegen geneesmiddelkaping

PW42 - 12-10-2021
Staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waardeert initiatieven die strijden tegen geneesmiddelkaping, zoals het nieuwe platform van samenwerkende ziekenhuizen en bereidingsapotheek A15, dat zelf apotheekbereidingen gaat registreren. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van D66-Kamerlid Wieke Paulusma.
Blokhuis steunt strijd tegen geneesmiddelkaping

Volgens de staatssecretaris is het belangrijk dat geneesmiddelen beschikbaar blijven tegen aanvaardbare kosten. Het platform Apotheek Bereidingen Collegiaal (ABC Pharma), voor het registreren van commercieel niet-verkrijgbare geneesmiddelen, kan bijdragen aan het betaalbaar houden van geneesmiddelen.

ABC Pharma is een samenwerking tussen de bereidingsapotheek A15 (onderdeel van Erasmus MC, Radboudumc en UMC Groningen) en de bereidingsapotheek van het Catherina Ziekenhuis.

De samenwerkende ziekenhuizen en bereidingsapotheken binden de strijd aan met geneesmiddelkaping, waarbij kleine of middelgrote farmaceutische bedrijven een aanvraag indienen voor het registreren van een geneesmiddel dat ziekenhuisapothekers en bereidingsapotheken soms al jaren maken. Als dat lukt, mogen de bereiders het geneesmiddel vervolgens niet meer leveren en moeten ziekenhuizen het inkopen bij de commerciële partij.

Drug repurposing

Onderzoek naar de mogelijke toepassing van een bestaand geneesmiddel bij een nieuwe indicatie wordt drug rediscovery of drug repurposing genoemd. Drug repurposing duurt vaak minder lang dan de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel, omdat al veel bekend is over het geneesmiddel. Hierdoor kan de toepassing relatief snel de patiënt bereiken en relatief goedkoop zijn, schrijft Blokhuis. “Drug repurposing waarbij een apotheekbereiding wordt geregistreerd vind ik een goede zaak. Maar tegelijkertijd zie ik ook specifieke casussen waarbij drug repurposing leidt tot ongewenst gedrag van fabrikanten.”

Als voorbeeld daarvan noemt de staatssecretaris de casus mexiletine (Namuscla), waarbij de fabrikant het geneesmiddel registreert voor een al bekende toepassing in de praktijk en na registratie een verveelvoudiging van de prijs vraagt. “Dat is ongewenst, daarom heb ik Namuscla niet opgenomen in het basispakket. Op Europees niveau zet ik me daarom mede hierom in voor aanpassing van de weesgeneesmiddelenverordening.”

Loket

Bij het registreren van commercieel niet-verkrijgbare geneesmiddelen is het belangrijk, benadrukt de staatssecretaris, dat initiatieven zoals het platform rond Apotheek A15 beschikken over voldoende kennis van onder meer financieringsmogelijkheden en partijen waarmee samengewerkt kan worden.

Hiervoor zal een speciaal loket worden ingericht met onder meer informatie van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), bedoeld voor start-ups, kleine ondernemingen en academische onderzoeksgroepen. Dat heeft de voormalige minister van Medische Zorg en Sport samen met de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) onlangs gemeld aan de Kamer, in een reactie op het rapport over Future Affordable and Sustainable Therapies (FAST), een nieuw nationaal platform voor innovatieve therapieontwikkeling.

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: GENEESMIDDELKAPING, Paul Blokhuis
Back to top