Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Griepprik voor zwangere vrouw beschermt zuigeling

PW39 - 21-09-2021
Door moeders tijdens de zwangerschap te vaccineren zijn pasgeborenen beter beschermd tegen ernstige complicaties bij griep. De Gezondheidsraad adviseert daarom zwangere vrouwen voortaan de jaarlijkse griepprik aan te bieden. Bijkomend voordeel is dat zwangere vrouwen zelf ook baat hebben bij griepvaccinatie.
Griepprik voor zwangere vrouw beschermt zuigeling

Griep bij kinderen tussen 0 tot en met 6 maanden kan ernstig verlopen, met ademhalingsproblemen en soms is ziekenhuisopname nodig. Zwangere vrouwen worden in vergelijking met niet-zwangere vrouwen vaker in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van griep. Vaccinatie vanaf de 22ste week van de zwangerschap kan dat helpen voorkomen.

Naast zwangere vrouwen adviseert de raad nog enkele doelgroepen toe te voegen aan het Nationaal Programma Grieppreventie. In de wetenschappelijke literatuur zijn namelijk aanwijzingen gevonden voor een verhoogd risico op aanzienlijke ziektelast door griep. Patiënten met morbide obesitas – BMI van 40 of hoger – lopen bijvoorbeeld een verhoogd risico op ziekenhuisopname, opname op de intensive care of sterfte door griep.

Dementie

Volgens de Gezondheidsraad is ook dementie een risicofactor voor overlijden aan griep en voor longontsteking. Ook patiënten met implanteerbare gehoorapparaten vormen een doelgroep, vanwege het risico op hersenvliesontsteking, die vaak vooraf wordt gegaan door een acute middenoorontsteking.

Voor gezonde kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar is de griepprik niet nodig, omdat bij hen de ziektelast relatief laag is. Griep komt volgens de raad weliswaar vaak voor, maar ernstige complicaties treden zelden op.

Document acties

gearchiveerd onder: Gezondheidsraad, Griepprik, Zwanger
Back to top