Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Drie landen bereiken akkoord over prijs Zolgensma

13-10-2021
Nederland, België en Ierland hebben samen een akkoord bereikt met een fabrikant over de prijs van onasemnogene abeparvovec (Zolgensma). Een specifieke groep kinderen in deze drie landen, onderdeel van de Beneluxa, kan hierdoor gebruik maken van deze gentherapie voor de spierziekte Spinale Muculaire Atrofie (SMA).
Drie landen bereiken akkoord over prijs Zolgensma

De succesvolle onderhandeling over Zolgensma is het eerste resultaat dat drie landen uit de Beneluxa bereiken. Naast Nederland, België en Ierland zijn ook Luxemburg en Oostenrijk hierbij aangesloten. In Nederland start de vergoeding van Zolgensma per 1 november 2021.

Het geneesmiddel is een eenmalige behandeling die aangrijpt op de oorzaak van de ziekte, en wordt beschikbaar gesteld voor patiënten met SMA type 1 en presymptomatische SMA-patiënten met maximaal drie kopieën van het SMN2-gen. Jaarlijks zullen tussen de tien en twintig kinderen deze behandeling krijgen.

Het gezamenlijke beoordelingstraject van Zolgensma begon met een Health Technology Assessment door Nederland, België en Ierland. Dit is een beoordeling van de effecten en kosten van een behandeling. In juli 2021 zijn de drie landen uiteindelijk gestart met de prijsonderhandelingen.

Beneluxa

De Beneluxa-samenwerking is in 2015 begonnen met het oog op langdurige toegang tot geneesmiddelen in deze landen. Ze willen samen de toegang tot betaalbare zorg voor patiënten waarborgen. Daarbij gaat het niet alleen om prijsonderhandelingen, maar ook om onderzoek naar innovatieve en vaak extreem dure geneesmiddelen die op de markt gaan komen. Ook worden evaluaties uitgewisseld op het gebied van gezondheidstechnologie.

 

 

 

 

 

 

 

Document acties

Back to top