Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bloedverdunners na hersenbloeding lijken weinig effect te hebben

PW43 - 21-10-2021
Bij patiënten met boezemfibrilleren lijkt het geen verschil te maken of zij na een hersenbloeding wel of geen bloedverdunners krijgen, om de kans op een nieuwe beroerte of overlijden te verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en UMC Utrecht.
Bloedverdunners na hersenbloeding lijken weinig effect te hebben

Door het ontbreken van wetenschappelijk bewijs is de aanname lange tijd geweest patiënten met boezemfibrilleren na een hersenbloeding geen bloedverdunners meer te geven. Om de kennis hierover te vergroten hebben onderzoekers van het Radboudumc en UMC Utrecht de effecten onderzocht van het voorschrijven van een nieuwe bloedverdunner (apixaban), of geen bloedverdunners bij patiënten met boezemfibrilleren die een hersenbloeding hadden gehad terwijl zij bloedverdunners gebruikten. Daarbij was de vraag: krijgen deze patiënten nieuwe gezondheidsproblemen, zoals een nieuwe hersenbloeding, een herseninfarct of een andere vaatziekte met overlijden als gevolg?

In deze APACHE-AF-studie met 101 deelnemers werd geen verschil gevonden tussen beide groepen, schrijven de onderzoekers in The Lancet Neurology. Alle patiënten liepen een hoog jaarlijks risico op een nieuwe beroerte of overlijden, ongeacht of zij bloedverdunners kregen of niet. Het risico voor de ene groep bleek niet groter dan voor de andere groep.

Vervolgstudie

Volgens de onderzoekers vraagt deze conclusie om een grote vervolgstudie, die inzicht moet geven welke groepen patiënten juist wel of juist niet bloedverdunners moeten krijgen na een hersenbloeding. Samen met buitenlandse collega’s gaat de onderzoeksgroep kijken welke rol geslacht, leeftijd, en andere patiëntspecifieke kenmerken hierbij spelen.

Document acties

Back to top