Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

3-MMC is voortaan verboden partydrug

PW44 - 28-10-2021
Productie, handel en bezit van de designerdrug 3-MMC zijn vanaf vandaag officieel verboden. Het verbod volgt op een toename van het gebruik van 3-MMC met name onder jongeren, en een stijging van het aantal gezondheidsincidenten. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
3-MMC is voortaan verboden partydrug

 

3-MMC (3-methylmethcathinon), vanaf nu vermeld op Lijst II van de Opiumwet, heeft volgens staatssecretaris Paul Blokhuis potentie tot verslaving, en gebruikers kunnen last krijgen van hartritmestoornissen, verhoogde bloeddruk of lichaamstemperatuur en rusteloosheid. “Met dit verbod gaan we de eenvoudige beschikbaarheid van 3-MMC tegen en geven we een duidelijk signaal af aan de vaak jonge gebruikers: dit spul is gevaarlijk, blijf ervan af.”

3-MMC behoort tot de groep van de synthetische cathinonen die chemisch verwant zijn aan het natuurlijke cathinon. Dit is het psychoactieve bestanddeel van de plant Catha edulis (Khat of Qat). De bladeren van deze plant worden al eeuwen gekauwd vanwege de stimulerende effecten.

Verbod stofgroepen

Sinds 2013 is het aantal vergiftigingen met synthetische cathionen flink gestegen, meldde het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) onlangs in het Pharmaceutisch Weekblad. Vanaf 2019 worden bij het NVIC gezondheidsincidenten met synthetische cathionen het vaakst gerapporteerd binnen de groep ‘nieuwe psychoactieve stoffen’. In 2020 ging het om 84 patiënten.

Het kabinet werkt momenteel aan een breder verbod op designerdrugs. Als een individuele designerdrug onder de Opiumwet wordt verboden, is het nu nog mogelijk voor producenten een nieuwe drug te maken met een net iets andere samenstelling, waardoor die nieuwe drug weer legaal op de markt kan komen. Het designerdrugsverbod verbiedt hele stofgroepen met dezelfde chemische basisstructuur en brengt die onder de Opiumwet. Een hele groep designerdrugs wordt hiermee bij voorbaat verboden, ongeacht de samenstelling. 

Voorlichting

Naast het verbod op 3-MMC wordt ook ingezet op voorlichting en preventie. Het Trimbos-instituut heeft een folder ontwikkeld gericht op (potentiële) gebruikers met informatie over de risico’s van deze partydrug. Ook is er informatiemateriaal beschikbaar voor professionals met handvatten hoe om te gaan met het gebruik van 3-MMC.

Document acties

gearchiveerd onder: Opiumwet, 3-MMC, Paul Blokhuis
Back to top