Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorg veel psoriasispatiënten ontregeld door corona

03-11-2020
Bij veel patiënten met ernstig psoriasis is de zorg ontregeld geraakt tijdens de eerste coronagolf. Met name bij patiënten die een biological of een systemische behandeling krijgen, werd de behandeling aangepast. Dat blijkt uit een peiling onder patiënten van Psoriasispatiënten Nederland.
Zorg veel psoriasispatiënten ontregeld door corona

Door het coronavirus is de behandeling aangepast of (tijdelijk) stopgezet bij 32% van de psoriasispatiënten met een systemische behandeling met tabletten en bij 45% van de patiënten die een biological krijgen. Dit tegenover 11% van de patiënten die lokale (smeer)medicatie gebruiken, blijkt uit de online peiling onder 563 deelnemers van met name 40 jaar of ouder. 

Twee derde van alle ondervraagde patiënten heeft ook andere aandoeningen, zoals overgewicht, hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterol.

Van de respondenten heeft het overgrote deel (86%) langer dan drie jaar psoriasis en krijgt 30% een behandeling van een huisarts en 53% van een dermatoloog. Patiënten met een lokale behandeling zijn meestal bij de huisarts in behandeling, terwijl patiënten met een biological naar een dermatoloog gaan.

40% van de deelnemers aan de peiling heeft gebruikgemaakt van bellen of beeldbellen met de behandelaar. Een derde van de respondenten ziet beeldbellen als een goed alternatief voor de toekomst. Psoriasispatiënten Nederland benadrukt dat contact met de behandelaar belangrijk blijft, eventueel via beeldbellen.

 

 

Document acties

Back to top