Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tocilizumab effectief voor COVID-19-patiënt op ic

PW48 - 19-11-2020
Het geneesmiddel tocilizumab heeft een positief effect bij zeer zieke COVID-19-patiënten op de intensive care. Dat blijkt een internationaal onderzoek in ruim 260 ziekenhuizen, meldt het UMC Utrecht.
Tocilizumab effectief voor COVID-19-patiënt op ic

Tocilizumab, een immuun-modulator, bestaat uit een eiwit dat de afweer dempt. Patiënten met COVID-19 op de ic zijn mogelijk niet meer ziek van het virus zelf, maar door de overreactie van het immuunsysteem op het virus. Het geneesmiddel kan deze overreactie dempen, concluderen de onderzoekers in een deelstudie van het REMAP-CAP-onderzoek, waarvan het UMC Utrecht het Europese deel coördineert.

Uit de studie blijkt dat tocilizumab met een waarschijnlijkheid van 99,8% de uitkomst voor de patiënt verbetert ten opzichte van geen behandeling met een immuun-modulator.

REMAP-CAP is een doorlopende internationale ic-studie naar longontsteking. Bij een pandemie zoals corona biedt REMAP-CAP de grootschalige infrastructuur om direct wetenschappelijk onderzoek te starten naar mogelijk effectieve medicijnen, aldus het UMC Utrecht.

CAP staat voor community-acquired pneumonia; longontsteking opgelopen buiten het ziekenhuis. REMAP staat voor randomised, embedded, multifactorial, adaptive platform.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Tocilizumab, COVID-19
Back to top